V zadnjih sedmih mesecih so bili odnosi med ZDA in Pakistanom na najnižji točki v zadnjih desetletjih, ko sta državi kljub pretresom vseskozi ohranjali predvsem tesno vojaško zavezništvo. Foto: EPA
V zadnjih sedmih mesecih so bili odnosi med ZDA in Pakistanom na najnižji točki v zadnjih desetletjih, ko sta državi kljub pretresom vseskozi ohranjali predvsem tesno vojaško zavezništvo. Foto: EPA
Afganistan
Zveza Nato ima v Afganistanu nastanjenih več kot 100 tisoč vojakov, od tega večino Američanov. Brez oskrbovalnih poti prek Pakistana bi bil umik do konca leta 2014 misija nemogoče. Foto: EPA

Pakistanska odločitev bo predvsem Američanom in drugim članicam vojaške zveze Nato prihranila na milijone evrov, še posebej, če bodo ZDA uresničile napoved Baracka Obame o umiku iz Afganistana.

"Izražamo naše iskreno sožalje družinam pakistanskih vojakov, ki so bili ubiti," se je zunanja ministrica ZDA Hillary Clinton po telefonu opravičila svojemu pakistanskemu kolegu Hina Rabani Karu. S tem se je uradno končala sedemmesečna pakistanska prepoved vstopa zvezi Nato, za katero se je Islamabad odločil po napadu ameriških vojaških letal na dve obmejni postajanki, pri čemer je bilo ubitih kar 24 pakistanskih vojakov.

Sproščena tudi denarna pomoč
Različna poročila ameriških medijev razkrivajo, da uradno opravičilo Clintonove ni bilo edina stvar, ki je sprostila oskrbovalne poti za Natove konvoje. ZDA naj bi sprostile vsaj za milijardo evrov vojaške pomoči, ki je Pakistan zaradi spora ni prejel, medtem ko tednik Time trdi, da bo pakistanska vojska dobila kar 1,7 milijarde evrov ameriške pomoči.

Pakistanske oskrbovalne poti so ključne za ZDA in zvezo Nato, ki do konca leta 2014 načrtujejo umik iz Afganistana, kjer so enote severnoatlantskega zavezništva bojujejo že od leta 2001. Ameriški uradniki so potrdili, da Pakistan ne bo dvignil cene za dovolilnico, ki tako ostaja 200 evrov na tovornjak, čeprav so po napadu Pakistanci zahtevali kar štiri tisoč evrov na tovornjak.

Talibani pripravljeni na nove napade
"Žal nam je za izgube, ki jih je imela pakistanska vojska. S Pakistanom in Afganistanom tesno sodelujemo, da bi preprečili, da bi se kaj takega še kdaj ponovilo," je Clintonova končala ameriško opravičilo. Medtem je pakistanska veja talibanov že napovedala napade na ponovno vzpostavljene oskrbovalne konvoje.