Romney, čigar premoženje je ocenjeno na 250 milijonov dolarjev, tako plačuje davke po nižji stopnji od večine manj premožnih Američanov. Foto: EPA
Romney, čigar premoženje je ocenjeno na 250 milijonov dolarjev, tako plačuje davke po nižji stopnji od večine manj premožnih Američanov. Foto: EPA

V ZDA je sicer najvišja stopnja davka 35 odstotkov. A ker je imel republikanski predsedniški kandidat in milijonar Mitt Romney le dohodke iz investicij in ne iz dejanske plače (premoženje ima namreč v zaprtem skladu, na katerega nima vpliva), je plačal le davek od investicije in ne davek od plače. Ta je bil 14,1-odstotni, to je okoli 1,9 milijona dolarjev. Pri tem je 30 odstotkov svojega dohodka, to je okoli štiri milijone dolarjev, daroval v dobrodelne namene, največ mormonski cerkvi.

Romneyjevo davčno napoved je objavil upravitelj njegovega zaprtega sklada Brad Walt, ki je ob tem sporočil, da je Romney skupaj z ženo Ann od leta 1990 do leta 2009 plačeval davke po povprečni stopnji 20,2 odstotka. Najnižja stopnja davka, ki jo je plačal do zdaj, pa je bila le 13,66-odstotna.

Obama je imel leta 2011 nižji dohodek od Romneya
Objavljeni podatki so izzvali nemalo kritik v ameriški javnosti. Med ostrejšimi je tudi predsednik Barack Obama, ki je Romneya pozval, naj plača višjo stopnjo davka. In kako tudi ne? Obama je skupaj s prvo damo Michelle lani prijavil 789,674 dolarjev dohodka, od česar sta v dobrodelne namene nakazala 22 odstotkov dohodka, davek pa sta morala plačati po 20,5-odstotni davčni stopnji.

Za primerjavo – povprečna ameriška družina, ki na leto zasluži med 50.000 in 75.000 dolarjev, mora plačati 12,8 odstotka davka. Romney, čigar premoženje je ocenjeno na 250 milijonov dolarjev, tako plačuje davke po nižji stopnji od večine manj premožnih Američanov. Kritiki so med drugim Romneya pozvali, da po zgledu svojega očeta, ki je za mesto predsednika države kandidirat leta 1968, razkrije plačila davka za vsa leta nazaj.
Sicer pa so v javnosti objavljeni tudi podatki o zaslužku Romneyjevega podpredsedniškega kandidata Paula Ryana, ki je z ženo Janno leta 2011 zaslužil 323.000 dolarjev in plačal za 64.700 dolarjev davkov. Podpredsednik ZDA Joseph Biden in soproga Jill pa sta lani zaslužila 380.000 dolarjev, od česar sta plačala 17.000 dolarjev davka.