Afgansitan bodo čez manj kot dve leti zapustili tuji vojaki in odgovornost za varnost bo padla na afganistansko vojsko. Foto: EPA
Afgansitan bodo čez manj kot dve leti zapustili tuji vojaki in odgovornost za varnost bo padla na afganistansko vojsko. Foto: EPA

Hamid Karzaj in Asif Ali Zardari sta se po skupnem pogovoru z britanskim premierjem Davidom Cameronom zavezala, da bosta sprejela vse potrebne ukrepe za dosego tega cilja. Iz Downing Streeta so po srečanju sporočili, da si vsi prizadevajo za dosego mirovnega dogovora v Afganistanu v prihodnje pol leta.

V okviru mirovnega procesa so se zavzeli za odprtje posebnega urada v katarski Dohi, kjer bi potekala pogajanja med talibani in visokim mirovnim svetom. K odprtju urada v Dohi so pozvali tudi talibane, da bi začeli dialog z afganistansko vlado.

"Sedaj je čas, da vsi sodelujemo v mirnem, političnem procesu v Afganistanu," je po srečanju dejal Cameron, ki je prepričan, da bi to "moralo voditi v prihodnost, kjer bi vsi Afganistanci lahko mirno sodelovali v političnem procesu v državi".

Po besedah Camerona sta Karzaj in Zardari dosegla "nepredstavljivo raven sodelovanja" med državama.

Karzaj je po pogovorih z Zardarijem izrazil upanje v izboljšanje odnosov s Pakistanom in pričakuje, da bodo pogosto napeti odnosi med državama postali "zelo tesni, bratski in dobrososedski".

Zardari je med drugim poudaril podporo Pakistana pogajanjem s talibani. "Mir v Afganistanu je mir v Pakistanu. Čutimo, da lahko le skupaj preživimo," je še dejal pakistanski predsednik. Do konca leta naj bi sosedi sklenili dogovor o krepitvi odnosov na področju gospodarstva in varnosti.

Iskanje sogovornikov med talibani
Vojaki zveze Nato se bodo do konca leta 2014 umaknili iz Afganistana in mednarodna skupnost želi, da bi državo zapustili v boljšem stanju, kot je trenutno, saj se tudi 11 let po padcu talibanskega režima razmere še niso stabilizirale in je nasilje še vedno del afganistanskega vsakdana.

Karzaj si že nekaj časa prizadeva za pogajanja z zmernimi predstavniki talibanov, saj njihovo trdo jedro ne priznava vlade v Kabulu in zavrača pogajanja z njo.

Afganistanske oblasti so jasno pokazale, da je nedavna izpustitev talibanov iz pakistanskih zaporov pozitiven korak. Kabul si ob tem še zmeraj želi, da bi na prostost izpustili tudi drugega v poveljniški hierarhiji talibanov, mulo Baradarja, saj upajo, da bi tako visoki predstavnik talibanskega gibanja vplival na ostale talibane in jih prepričal o pogovorih.