Sirske uporniške skupine sestavljajo tako zmerneži kot skrajneži. Foto: EPA
Sirske uporniške skupine sestavljajo tako zmerneži kot skrajneži. Foto: EPA
Prijatelji Sirije
V skupino prijateljev Sirije sodijo Velika Britanija, Egipt, Francija, Nemčija, Italija, Jordanija, Katar, Savdska Arabija, Turčija, Združeni arabski emirati in ZDA. Foto: EPA

V britanski prestolnici so se zbrali zunanji ministri arabskih in zahodnih držav, ki so se srečali s predstavniki sirske opozicije, potem ko je glavna opozicijska skupina Sirski nacionalni svet zagrozila z bojkotom, saj se ne želi pogovarjati s predstavniki režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Novembra naj bi v Ženevi le potekala dolgo pričakovana mirovna konferenca o Siriji, imenovana Ženeva II. Po mnenju poznavalcev je za uspeh mirovnih pogovorov ključnega pomena enotnost kopice različnih uporniških skupin.

Britanski premier William Hague je dejal, da je pomembno okrepiti zmerno opozicijo in izključiti skrajneže. Po njegovih besedah vse bolj vidno vlogo v Siriji igrajo uporniki, ki so povezani z Al Kaido in jih ne zanima sodelovanje v kakršnem koli mirovnem procesu, medtem ko se tudi srdito spopadajo z zmernimi uporniškimi skupinami.

A prepričevanje se je izkazalo za veliko trši oreh, saj je opozicija zavrnila prihod v Ženevo, razen če Asada ne bodo prisilili k sestopu z oblasti. O vsem drugem so se pripravljeni pogovarjati, je njihovo stališče, ki so ga še podkrepile izjave sirskega predsednika.

Asad je namreč izrazil pripravljenost na sodelovanje v mirovnih pogovorih brez pogojevanja, a je v ponedeljek jasno povedal, da ne vidi razlogov, zakaj ne bi prihodnje leto kandidiral na predsedniških volitvah.

"Sultan mora oditi," je glede Asada dejal vodja sirske opozicije Ahmed Džarba. "Ženeva ne more uspeti in mi ne moremo sodelovati, če se bo Asadu omogočalo še več časa za prelivanje krvi naših ljudi, medtem ko svet to opazuje," je bil jasen.

ZDA razočarale Savdijce
Upanju na preboj v reševanju konflikta v Siriji, ki je od marca leta 2011 zahteval že več kot 100.000 žrtev, je zadala udarec tudi Savdska Arabija, ki je ena glavnih podpornic nasprotnikov Asada.

Riad je napovedal, da so se odločili za "ključen premik" v odnosih z ZDA iz protesta zaradi neukrepanja glede Sirije in poskusov zbliževanja z Iranom, ki je eden glavnih zaveznikov sirskega režima.

Po pripovedovanju vira blizu savdske politike je nekdanji dolgoletni savdski veleposlanik v Washingtonu princ Bandar bin Sultan zaupal evropskim diplomatom, da so jih ZDA razočarale pri reševanju bližnjevzhodnih vprašanj, še posebej glede Sirije.

Sultan naj bi napovedal, da ne bo več koordinacije z ZDA glede vojne v Siriji, kjer Savdijci oborožujejo in financirajo uporniške skupine.

Savdska Arabija je bila zelo jezna, potem ko so ZDA umaknile grožnjo z vojaškim posredovanjem v Siriji zaradi avgustovskega napada s kemičnim orožjem v predmestju Damaska, potem ko je Asad privolil v uničenje svojih zalog bojnih strupov.