Jeb Bush je med republikanci zelo priljubljen. Foto: EPA
Jeb Bush je med republikanci zelo priljubljen. Foto: EPA
Mitt Romney
Romney je znova dokazal, da je veliko močnejši v denarju in organizaciji od preostalih kandidatov. Za večinoma negativne oglase proti Santorumu je porabil sedemkrat več denarja od nasprotnika. Foto: EPA

Busheva podpora bi lahko po mnenju poznavalcev pomenila, da se republikansko izbiranje predsedniškega kandidata morda res bliža koncu, saj so prav brata nekdanjega predsednika Georgea W. Busha pozivali, naj razglasi kandidaturo, ker je bolj priljubljen kot kateri koli izmed štirih uradnih kandidatov.

Doslej je Jeb Bush trdil, da se ne bo izrekal o kandidatih, a je zdaj le sporočil republikanskim kolegom, da je čas za strnitev vrst za nekdanjim guvernerjem Massachusettsa.

"Spopadamo se z velikimi izzivi in potrebujemo vodjo, ki razume ekonomijo, se zaveda, da več vladnih regulacij ni odgovor, verjame v podjetniški kapitalizem in si prizadeva, da uspejo vsi Američani," je sporočil Bush.

Jeb je že tretji Bush, ki je podprl Romneyja, po svojem očetu Georgeu Bushu starejšemu in materi Barbari Bush. George Bush mlajši se še ni opredelil in se najverjetneje niti ne bo do konca republikanske tekme. Ker je Jeb med republikanci zelo priljubljen, Romney zdaj upa, da bo njegova podpora prelomnica.

Nova zmaga
Romney je v torek zanesljivo zmagal na strankarskih volitvah v ameriški zvezni državi Illinois. S tem je povečal prednost pred tremi tekmeci v seštevku delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke konec avgusta v Tampi na Floridi.

Romney je v Illinoisu osvojil okoli 400.000 glasov republikancev oziroma 47 odstotkov, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum 35 odstotkov, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul devet odstotkov, nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgie pa le osem odstotkov.

Romney je pred volitvami v Illinoisu zbral 521 delegatov, za zmago in priložnost za dvoboj z demokratskim kandidatom Barackom Obamo na splošnih volitvah 6. novembra, pa jih je potrebnih 1144. Santorum jih je do Illinoisa imel 253, Gingrich 136, Paul pa 50.

Nova bodica proti Obami
Illinois bo v Tampo poslal 69 delegatov, torkove volitve pa so jih med kandidate proporcionalno razdelile 54. Romney se je v predmestju Chicaga volivcem zahvalil za izjemno zmago in predsedniku Obami sporočil, da je Američanom dovolj njegove politike. "Obama ne razume genialnosti ameriškega gospodarstva, ki ga poganja svoboda," je dejal Romney in obljubil nov začetek.

Čeprav so ankete kazale na tesnejši izid, je Santorum pričakoval poraz, saj je rezultate pričakal v Pensilvaniji, kjer je privržencem v Gettysburgu dejal, da gre naprej. Naslednjo priložnost bo skušal najti že v soboto v Louisiani, ki ima več konservativnejših volivcev, kot Illinois. Po Louisiani bodo naslednje strankarske volitve republikancev šele 3. aprila in sicer v Wisconsinu, Marylandu in prestolnici Washington. V anketah zanesljivo vodi Romney.