V napadu je bil ranjen en policist. Foto: EPA
V napadu je bil ranjen en policist. Foto: EPA

V srednji šoli v kraju Ždar nad Sazavou je ženska najprej napadla eno izmed dijakinj in jo ranila, nato pa zabodla še 16-letnega dijaka, ki ji je skušal pomagati. Ta je kljub hitremu posredovanju zdravnikov zaradi poškodb umrl.

Napadalka je ranjeno dijakinjo nato izpustila in za talko vzela neko drugo dekle. Še preden jim jo je uspelo onesposobiti z električnim paralizatorjem, je ranila tudi to dekle in še enega izmed policistov. Policija je nato le prijela napadalko.

Izkazalo se je, da prihaja iz Ostrave na vzhodu Češke in nima nobene povezave s srednjo trgovsko šolo v Ždaru. Pozneje je prišlo na dan, da je napadalka psihična bolnica, ki je pred dvema letoma na neki drugi osnovni šoli ugrabila sedemletno deklico in zabodla učiteljico.

Takrat ji je sodišče namesto zapora izreklo zdravljenje zaradi shizofrenije v zaprti psihiatrični ustanovi, od koder pa so jo letos izpustili, da se zdravi ambulantno. Med Čehi je že zavladalo ogorčenje nad sistemom, ki dovoli kaj takega.

Ždar nad Sazavou naj bi sicer prav danes obiskal češki premier Bohuslav Sobotka, vendar je obisk po tragičnem dogodku odpovedal.