Za mnoge v Srbiji je Mladić narodni heroj in njegova aretacija bi nedvomno sprožila številne proteste. Foto: EPA
Za mnoge v Srbiji je Mladić narodni heroj in njegova aretacija bi nedvomno sprožila številne proteste. Foto: EPA
Srbski specialci
Balkan je bil po krvavem razpadu Jugoslavije priča razmahu tihotapljenja mamil, orožja in belega blaga. Foto: EPA

"Vsak dan dobivamo različne podatke o Ratku Mladiću in ko jih bomo zbrali dovolj, da ga lociramo, ga bomo tudi prijeli. Srbija je absolutno odločena obračunati z vsako vrsto kriminala, tudi vojnimi zločini," je dejal Boris Tadić na konferenci notranjih ministrov jugovzhodne Evrope in treh članic Evropske unije v Beogradu.

"V preteklosti smo imeli primere, ko so politiki ščitili nekatere ljudi, toda zdaj je Srbija razglasila vojno kriminalu," je bil odločen Tadić.

Srbski predsednik je na konferenci napovedal, da bo Srbija sprožila "najobseženejšo in najkompleksnejšo akcijo proti organiziranemu kriminalu", ki je ogrozil skupno civilizacijo na tem prostoru, in ob tem pozval sosednje države ter Evropsko unijo, da podpre te napore. Po njegovem mnenju boj proti organiziranemu kriminalu ni mogoč brez podpore EU-ja, kamor si vsi želijo vstopiti.

Aretacija nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, ki ga haaško sodišče obtožuje vojnih zločinov v BiH-u, in njegova predaja haaškemu sodišču je pogoj Bruslja za tesnejše približevanje EU-ju, v katerega si želi vstopiti Srbija. Mladić in Goran Hadžić, obtožen vojnih zločinov na Hrvaškem, sta še edina haaška obtoženca na begu.

Tadić se je odzval tudi na poročanje nekaterih medijev, ki so pisali, da naj bi Srbija ponudila Bruslju izročitev Hadžića, čeprav ga še ni prijela, Evropska unija pa kot pogoj za približevanje ne bi več postavljala izročitev Mladića. Po njegovih besedah so te navedbe popolna laž in "Srbija v tem trenutku absolutno ne izbira, koga bodo prijeli ali ne".

Aretacija Hadžića manj tvegana
Neimenovani viri so za srbski časopis Večernje novosti povedali, da domnevna ponudba Beograda ne pomeni, da so srbske oblasti bližje prijetju Hadžića kot pa Mladića, a ocenjujejo, da bi aretacija Hadžića nedvomno manj ogrozila stabilnost države, če se gleda negativno razpoloženje javnosti do sodelovanja s Haagom, še posebej, ko je ta prejšnji teden na visoke zaporne kazni obsodil pet srbskih politikov in generalov zaradi zločinov na Kosovu.

G. V.