Po Trumpovem odloku, s katerim je beguncem začasno prepovedal vstop v državo, so se po ZDA razširili protesti. Foto: Reuters
Po Trumpovem odloku, s katerim je beguncem začasno prepovedal vstop v državo, so se po ZDA razširili protesti. Foto: Reuters

Zagotovo te prve poteze vzbujajo nelagodje v marsikateri državi po svetu, razdelile pa so tudi ameriški narod. Počakajmo, gre za prve tedne vladanja. Mislim, da za realno oceno potrebujemo več časa.

dr. Miro Cerar
Peticija proti Trumpovemu obisku Velike Britanije
Protesti proti Trumpovemu odloku
Trumpov odlok povzroča kaos
Trump po telefonu s Putinom in Angelo Merkel
Zvezna sodnica proti Trumpu
Trump prepovedal beguncem vstop v ZDA
Trump ukazal začasno prepoved sprejema beguncev
Trump bo ukazal prepoved sprejema beguncev
Trump gre v gradnjo zidu na meji
Trumpova odloka proti priseljevanju in za zid

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem in za 90 dni državljanom sedmih muslimanskih držav.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Združeni narodi so pozvali ZDA, naj ostanejo odprte do beguncev. Potniki iz muslimanskih držav, namenjeni v ZDA, so takoj začutili posledice Trumpovih ukrepov.

Tudi če ga ne marate....Tip vsaj izpoljnjuje obljube, ki jih je dal pred volitvami. Naštejte mi politika, ki je to naredil pri nas.

— T1000 2017-01-28 08:11:37

Pri Trumpu mi je všeč to, da je principielen in da ne govori v prazno.

Tisto, kar je govoril, sedaj začenja delati. Sicer se bo moral malo prilagoditi, vendar je v osnovi še vedno principielen.

— mali_piscek 2017-01-28 08:17:50

Dokler so prijatelji s Savdsko Arabijo je vse O.K.

— uizzi 2017-01-28 08:09:20

Zaenkrat dobro kaze s trumpom... Mogoce se bom res ubadal s svojo drzavo in sosedi (Mehika) ostali svet pa bo pustil pri miru (koncno)..

— Jess 2017-01-28 08:12:05

Sprejem le tistih, ki bodo globoko ljubili Američane
Trump je tako delno uresničil svojo predvolilno napoved, da bo muslimanom prepovedal vstop v ZDA, dokler ne ugotovi, kaj se dogaja po svetu. Ukrep za zdaj velja za državljane Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije. Obenem je s prepovedjo vstopa uvedel tudi verski test, saj je ustreznim agencijam naročil, da lahko tudi v času trajanja prepovedi dovolijo vstop v ZDA državljanom muslimanskih držav, ki so del preganjanih krščanskih manjšin. Svet za ameriško-islamske odnose meni, da bo izvršni ukaz povzročil preglavice ameriškim državljanom v tujini in škodil ugledu ZDA. "Prav nobenega dokaza ni, da so begunci grožnja nacionalni varnosti ZDA. Gre za ukaz, ki temelji na nestrpnosti, ne pa na realnosti," je sporočila pravnica Lena Masri. Trump je izvršni ukaz naslovil kot zaščito države pred radikalnimi islamskimi teroristi. "Nočemo jih tu. Sprejeti hočemo le tiste, ki bodo podpirali našo državo in globoko ljubili naše ljudi," je dejal ob podpisu ukaza.

KOt kaže prvi predsednik v zgodovini moderne dobe, da ni mlatil v prazno na volitvah. Pozvalna, pa tudi še kaj ne naredi prav je vsaj mož besede. Naši politiki so pa kot punčke...samo stokanje in jokanje

— mihaing 2017-01-28 08:10:45

Clintonova je bila satan v ženski podobi, ampak tale... Tale bo šele kažin naredil.

Zanimivo, vsi ki ste tulili in imeli toliko za povedat čez Savdsko Arabijo, center terorizma, a to vas pa ne moti, da bo Donald Duck še lepo naprej z njimi kšeftal?

— maxbernie 2017-01-28 10:40:27

Da še nekaj razčistim. Ni prav, kar je Trump storil. Začasna prepoved (sirskim) beguncem. Nenazadnje imajo ZDa ogromno moralno dolžnost glede Sirije. Pa tudi drugih držav. Moti me predvsem to, da mediji vsak Trumpov ukrep pospremijo s pompoznimi naslovi. Recimo, Trump bo gradil zid. Potem pa poslušal govor Clintona iz njegove ere, pa govori o illegal aliens, ki da jih je preveč in je treba zgradit zid in pojačat mejne straže itd.. Ampak Trump je fašist, ker bo gradil zid (ki ga je itak že polovica zgrajenega). Ali pa članek o Trumpovih zavesah, ki da mislit, da je idiot, ki je najprej šel zlate zavese uvajat. Nakar 15 sekundo iskanje z googlom razkrije, da je tudi Obama imel zlate zavese (očitno jih menjavajo občasno, ker se najdejo tudi slik z rdečimi). Podobno tukaj. Trump omejil vstop v državo beguncem. To se izpostavlja. Pozablja pa se, da je tudi Obama imel omejitve (resda višje od Trumpa, ampak bile so. Zakaj ga mediji niso trgali v naslovih? Nenazadnje so v 2016 komaj 14.000 sirskih beguncev sprejeli (od skupaj 80.000). Pa to je bilo daleč najbolj plodno leto za sirske begunce. Trump pa je postavil mejo nižje. Torej bomo videli konec 2017, če so jih sprejeli 50.000. Res pa je Trump s tem ukrepom podoben višjegrajski skupini in njihovim pogledom.

— Binder Dandet 2017-01-28 08:56:31

Tu lahko potegnemo vzporednico tudi z zadnjim slovenskim predlogom zakona o beguncih. Vsak normalen človek ve, da je neka samo-varovalna drža držav v današnjih razmerah potrebna in upravičena, a žal velika večina medijev in liberalnih struj ostaja na politično korektnih pozicijah izpred 20 let.

— Rotom 2017-01-28 09:14:43

"Poglejte, kaj se dogaja po Evropi in tudi svetu - obup!"
Trump je dejal, da pri odloku o prepovedi vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav ne gre za protimuslimanske ukrepe, temveč za vprašanje domovinske varnosti. "Naša država potrebuje močne meje in ekstremen sistem preverjanja, zdaj. Poglejte, kaj se dogaja po vsej Evropi in tudi svetu - obup," je na Twitterju zapisal ameriški predsednik. "Kristjane na Bližnjem vzhodu množično pobijajo. Ne smemo dovoliti, da se ta grozota nadaljuje!" Kljub temu Američanov njegove besede niso pomirile, še naprej so se po vsej državi zbirali na množičnih protestih. Trumpov sodelavec, nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, je za Fox News dejal, da prepoved ni povezana z vero, ampak varnostjo. Kot je pojasnil, je Trump sprva ukrep označeval kot prepoved vstopa za muslimane, nato pa je Giulianija, ki je v administraciji odgovoren za iskanje odgovora na naraščanje računalniških vdorov v zasebnem sektorju, pozval, naj zagotovi, da bo prepoved zakonita.

zakaj američani ne bi smeli določati, kdo ima vstop v ZDA in kdo ne?

kolikor vem recimo Egipt tudi ne dovoli Izraelcem vstop v Egipt, pa je to čisto v redu...

— pašeresje 2017-01-29 08:46:55

Zakaj Savdska arabija ne sprejme nobenih migrantov? Zakaj vse rine v Nemčijo in ZDA?

Tole ni begunstvo, to je slaba šala globalne politike. 90% stvari je raji kot tudi novinarjem nevidno. Boh ve kaj je resnično v ozadju

— presenečen 2017-01-29 08:44:47

V Beli hiši imajo norca, ki bo skušal z rokami sicer narediti Ameriko veliko, ampak bo z ritjo vse podrl. Razen o biznisu o vsem drugem nima pojma. Upam, da so mu dali napačne jedrske kode.

— Burner 2017-01-29 08:19:20

Ni treba skrbeti za Američane. Oni si jo bodo porihtali tako kot vedo in znajo.
Raje poskrbimo za našo drago državo.

— Vipavec 2017-01-29 08:19:58

Zagotovo te prve poteze vzbujajo nelagodje v marsikateri državi po svetu, razdelile pa so tudi ameriški narod. Počakajmo, gre za prve tedne vladanja. Mislim, da za realno oceno potrebujemo več časa.

dr. Miro Cerar
Peticija proti Trumpovemu obisku Velike Britanije
Protesti proti Trumpovemu odloku
Trumpov odlok povzroča kaos
Trump po telefonu s Putinom in Angelo Merkel
Zvezna sodnica proti Trumpu
Trump prepovedal beguncem vstop v ZDA
Trump ukazal začasno prepoved sprejema beguncev
Trump bo ukazal prepoved sprejema beguncev
Trump gre v gradnjo zidu na meji
Trumpova odloka proti priseljevanju in za zid