Na shodu je poleg makedonskih zastav videti tudi zastave vladajoče stranke VMRO-DPMNE. Foto: Reuters
Na shodu je poleg makedonskih zastav videti tudi zastave vladajoče stranke VMRO-DPMNE. Foto: Reuters
Skopje
Zbrane je nagovoril tudi Gruevski, ki je na položaju makedonskega premierja od leta 2006. Foto: EPA
Objektiv Studia City: Makedonija
V Skopju množičen shod v podporo vladi
Gruevski s svojim shodom v Skopju

Na shodu privržencev vladajoče stranke je spregovoril tudi njen predsednik in premier Gruevski. "Makedonija ne potrebuje političnega vodstva, ki bo delovalo po nareku tuje obveščevalne službe," je po poročanju agencije Reuters pred zbrano množico med drugim dejal makedonski premier.

Cilj shoda je bil, kot se je izrazil sam Gruevski, "podpreti državo v teh težkih trenutkih" in dati glas vsem tistim, ki se borijo za Makedonijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Shod se je začel z makedonsko himno in minuto tišine v spomin na policiste, ubite v spopadu s skrajneži v Kumanovu pred dobrim tednom dni, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta so nato prebrali pisma podpore vladi, med drugim od nemške kanclerke Angele Merkel, nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in Evropske ljudske stranke.

Gruevski je v 40-minutnem govoru po poročanju Tanjuga Zoranu Zaevu med drugim sporočil, da je shod dokaz, da mu z zmontiranimi posnetki in terorističnimi tolpami ni uspelo zrušiti vlade. "Mislili ste, da bomo pokleknili, a nocoj ste dobili odgovor. Makedonija se ne predaja, Makedonija je močna," je dejal in zatrdil, da se ne bo umaknil ali predal - da torej ne bo odstopil.

Očital mu je, da skuša z destrukcijo in destabilizacijo priti na oblast, da "gre za diktaturo politične manjšine, ki jo podpirajo tuje tajne službe", ter da "Makedonija ne potrebuje premierja, ki brez sramu krade in laže". Drugi govorniki so SDSM-u med drugim očitali, da sodeluje s teroristi in izvaja ukrajinski scenarij ter da izvaja psihološki teror nad narodom.

"Tu smo, da branimo državo," je za Reuters povedala 28-letna udeleženka protesta. "Čas je, da se upremo temnemu scenariju, ki se piše v tujini. Zaev se sploh ne zaveda, da je le lutka," je povedala.

Po nedelji ...
Shod je bil odgovor na protivladne proteste, ki so v makedonski prestolnici potekali v nedeljo pred poslopjem vlade, kjer so protestniki zahtevali odstop Gruevskega.

Privrženci vlade so v Skopje prišli iz vseh delov države in za številne je bil organiziran avtobusni prevoz. Shod je bil sprva načrtovan pred poslopjem vlade, a se je tam utaborilo približno sto protivladnih protestnikov, zato so zborovanje vladnih podpornikov prestavili pred parlament, da bi preprečili morebitne spopade.

Množica na ponedeljkovem shodu je primerljiva z množico na protivladnih protestih ali celo večja. O udeležbi na nedeljskem protivladnem shodu so različna poročila. Medtem ko so nekateri mediji poročali o 20.000 oziroma več deset tisoč udeležencih, je glavna opozicijska stranka SDSM, ki je pozvala k protestu, govorila o kar 100.000 protestnikih.

Na protestu so zahtevali odstop vlade in oblikovanje tehnične prehodne vlade, ki bi pripravila poštene volitve. Del protestnikov je po koncu shoda pred vlado postavil šotore in kot napovedujejo, bodo tam vztrajali, dokler Gruevski ne odstopi, a premier je to odločno zavrnil.

Po besedah Ivice Konevskega, župana občine Aerodrom iz vrst stranke VMRO-DPMNE, želijo s shodom sporočiti, da je Makedonija njihova domovina, ki si zasluži stabilnost, blaginjo in boljšo gospodarsko prihodnost.

"Shod bo jasno pokazal, da lahko samo z demokratičnimi volitvami državljani odločijo, kdo bo na oblasti in kdo v opoziciji. Državljani bodo jasno in glasno povedali, da so proti nasilnim demonstracijam in črnim scenarijem za destabilizacijo Makedonije," je poudaril Konevski.

Zaev in Gruevski na pogovor v Strasbourg
Pred shodom so se voditelji štirih največjih makedonskih političnih strank drugič srečali na pogovorih za iskanje rešitve za politično krizo, a so se po pričakovanju razšli brez dogovora. Vodja glavne opozicijske stranke SDSM Zoran Zaev je po pogovorih ponovil, da njegova stranka vztraja, da mora Gruevski odstopiti.

Poleg Gruevskega in Zaeva so se srečanja udeležili še Ali Ahmeti iz koalicijske Demokratske unije za integracijo (DUI) in vodja Demokratske stranke Albancev (DPA) Menduh Thaci. Na sestanku sta sodelovala tudi ameriški veleposlanik Jess Baily in vodja delegacije Evropske unije Aivo Orav.

Zaev je povedal, da so danes vsi dali na mizo svoje predloge tem za pogovor, a jih niso odpirali, saj je treba pred tem izpolniti še nekaj pogojev - da bodo vsi udeleženci enakopravni v dialogu in da bo to, kar se bodo dogovorili, nato tudi uresničeno. Novo srečanje je predvideno za 26. maj.

Kot je sicer še potrdil Zaev, se bosta z Gruevskim v torek sešla v Strasbourgu in skušala doseči napredek ob pomoči predstavnikov EU-ja. Kot je dejal, pričakuje, da bo slišal konkretne predloge za rešitev politične krize.

Objektiv Studia City: Makedonija
V Skopju množičen shod v podporo vladi
Gruevski s svojim shodom v Skopju