Nemcova so ubili v petek nedaleč od Kremlja. Foto: Reuters
Nemcova so ubili v petek nedaleč od Kremlja. Foto: Reuters
Slovo
Žalna slovesnost je potekala v Centru Saharov, ki je muzej, posvečen človekovim pravicam. Foto: Reuters
Slovo od Borisa Nemcova
V Moskvi se poslavljajo od umorjenega vodje opozicije. Foto: Reuters
Ana Duricka
Na poti v Kijev jo je spremljal njen odvetnik Vadim Prohorov, ki je novinarjem v Kijevu dejal, da Ana potrebuje počitek. Foto: Reuters
Množica na pogrebu Nemcova

Pred poslopjem Centra Saharov v Moskvi so žalujoči - številni so imeli v rokah rdečo vrtnico -, ob temperaturah okrog ničle in rahlem snegu tudi po več čakali ur na vstop. Mama Nemcova, Dina Eidman, je ves čas sedela pred odprto krsto, kot to veleva pravoslavna tradicija.

Nemcova so pokopali na moskovskem pokopališču Trojekurovo, na katerem so leta 2006 pokopali tudi umorjeno, do Kremlja kritično novinarko Ano Politkovsko.

Sam pogreb je potekal v ožjem krogu, medtem ko se je spominu na Nemcova pred tem v centru za človekove pravice v središču Moskve poklonila ogromna množica več kot 10.000 ljudi.

Nemcovu so se poklonili navadni Rusi pa tudi znane osebnosti, na primer nekdanji ruski premier Mihail Kasjanov, nekdanji britanski premier John Major in ameriški veleposlanik John Tefft. Od visokih ruskih predstavnikov se je od Nemcova poslovil namestnik ruskega premierja Arkadij Dvorkovič. Ruski predsednik Putin se pogreba ni udeležil, v Centru Saharov ga je predstavljal njegov predstavnik v ruskem parlamentu Gari Minh.

Poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega je predstavljal njegov svetovalec Jan Litynski, poljsko vlado pa namestnik zunanjega ministra Konrad Pawlik. Udeležil se ga je tudi zunanji minister Litve Linas Linkevicius.

Vstopa v Rusijo pa niso odobrili predsedniku zgornjega doma poljskega parlamenta Bogdanu Borusewiczu, vidnemu disidentu v času komunizma, pa tudi nekdanji zunanji ministrici Latvije in zdajšnji evropski poslanki Sandri Kalniete, ki naj bi se kot predstavnica Latvije udeležila pogreba. Na pogreb oblasti niso dovolile niti vidnemu kritiku Kremlja Alekseju Navalnemu, ki je trenutno v zaporu.

55-letnega Nemcova, ostrega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina, so v petek zvečer ubili v središču Moskve, v neposredni bližini Kremlja. Ubit je bil dan pred protivladnim shodom opozicije v Moskvi. Tega so nato odpovedali in pripravili shod v spomin nanj, ki se ga je udeležilo okoli 50.000 ljudi.

Duricka iz Moskve v Kijev
Ko je bil Nemcov ubit, se je v bližini Kremlja sprehajal s svojim dekletom, 23-letno ukrajinsko manekenko Ano Duricko. Duricka je ruskim preiskovalcem dejala, da ni videla, od kod se je pripeljal napadalec, saj se je vse zgodilo za njenim hrbtom. Po napadu je po telefonu poklicala policijo. Pritožila se je še, da ji še vedno ne dovolijo odhoda iz Rusije, čeprav je preiskovalcem povedala vse, kar je lahko. Povedala je tudi, da se želi čim prej vrniti v Ukrajino, saj ima v Kijevu mater, ki je "bolna in v težkem psihičnem stanju". V ponedeljek zvečer je le prispela v Kijev.

Neznani morilec Nemcova je še vedno na begu. Ruski predsednik Putin je umor označil za naročen in dejal, da gre za provokacijo, obljubil pa, da bodo vložili vse napore, da ujamejo storilce. Osebno je prevzel nadzor nad preiskavo. Za vsakršno informacijo o storilcu so ponudili nagrado tri milijone rubljev (43.000 evrov).

Množica na pogrebu Nemcova