Iz Abu Graiba so ušli predvsem člani Al Kaide, ki so bili obsojeni na smrtno kazen, je dejal iraški poslanec Hakim Al Zamili. Foto: EPA
Iz Abu Graiba so ušli predvsem člani Al Kaide, ki so bili obsojeni na smrtno kazen, je dejal iraški poslanec Hakim Al Zamili. Foto: EPA

V spopadih je bilo ubitih najmanj 20 pripadnikov varnostnih sil in tudi 21 zapornikov.

Napad so strelci začeli v nedeljo zvečer, spopadi pa so trajali približno deset ur. Član iraškega parlamentarnega odbora za varnost in obrambo Hakem Al Zamili je sporočil, da je med spopadi iz Abu Graiba pobegnilo približno 500 zapornikov, čeprav so skrajni islamisti prek spleta trdili, da je bilo osvobojenih več tisoč zapornikov. Iraški poslanec Švan Taha, ki je prav tako član varnostnega odbora, pa je medtem sporočil, da je iz obeh zaporov pobegnilo od 500 do 1.000 zapornikov.

Napadalci so pohod na zapora začeli z razstrelitvijo avtomobilov bomb blizu vhodov zaporov, v Tadžiju pa so se poleg tega razstrelili trije samomorilski napadalci. Boji so nato potekali vso noč, varnostne sile pa so razmere spravile pod nadzor do zore. V Iraku so sicer razmeroma pogosti napadi na zapore ter pobegi in upori jetnikov.

Odgovornost prevzela Al Kaida
Odgovornost za napada je prevzelo iraško krilo Al Kaide. V izjavi so ob tem zapisali, da so osvobodili na stotine zapornikov, vključno s 500 borci.

"Mudžahidi so po mesecih priprav in načrtovanja napadli dva od največjih zaporov šiitske vlade," navaja izjava, pod katero je podpisana Islamska država Irak. Napadalci so dodali, da gre za zaključek kampanje, v okviru katere so skušali osvoboditi zapornike in napasti čim več pravosodnih uradnikov. K temu je v posneti izjavi lani pozval vodja skupine Abu Bakr al Bagdadi.

Izjava je bila na nekem forumu skrajnežev objavljena v času, ko iraške oblasti intenzivno iščejo ubežnike. Neimenovani visoki uradnik pa je poudaril, da Irak čakajo temni dnevi. "Nekateri od pobeglih so visoki voditelji Al Kaide," je opozoril vir.

Policijska ura
V bližini zaporov so razglasili policijsko uro, doslej pa so ujeli 108 pobeglih zapornikov. V oba napadena zapora so napotili dodatne varnostne sile.

Strokovnjaki svarijo, da napada kažeta na vse slabše varnostne razmere v Iraku, še posebej v Bagdadu. "Zdi se, da je varnostna situacija žrtev političnega konflikta v Iraku," je dejal profesor političnih znanosti na univerzi v Bagdadu Hamid Fadhel. V Iraku se več političnih skupin bori za oblast, zaradi česar je vlada praktično paralizirana.

Napadi in množični pobegi iz zaporov "zmanjšujejo zaupanje ljudi v varnostne sile in vlado", je opozoril iraški strokovnjak za varnost Ali Al Haidari. "Kar se je zgodilo, vlado postavlja v zelo neroden položaj," je še menil.

Ime slabega slovesa
Abu Graib so pod vladavino iraškega diktatorja Sadama Huseina uporabljali za mučenje njegovih nasprotnikov, še bolj zlogasen pa je postal leta 2004, ko so na dan prišle grozljive fotografije ameriških vojakov, kako se znašajo nad iraškimi ujetniki.

Iz Iraka sicer v zadnjih mesecih znova poročajo o zaostritvi razmer. V napadih je bilo od aprila do junija ubitih več kot 2.500 Iračanov, kar pomeni, da je to najbolj krvavo obdobje po letu 2006.