Udeleženci Parade ponosa v New Yorku so izražali nasprotovanje predsedniku Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Udeleženci Parade ponosa v New Yorku so izražali nasprotovanje predsedniku Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Stonewall Inn
Pohod se je končal pred ikoničnim lokalom Stonewall Inn na Manhattnu. Foto: Reuters

Parade v New Yorku se je med več deset tisoč ljudmi udeležila tudi Chelsea Manning, transspolna vojakinja, ki je zaradi izdajanja zaupnih podatkov ameriškega zunanjega in obrambnega ministrstva v vojaškem zaporu preživela sedem let.

Številni udeleženci shoda so izražali nasprotovanje predsedniku Donaldu Trumpu in nosili transparente z napisom "upri se" in mavrične zastave gibanja za pravice LGBT-skupnosti. Newyorški demokratski senator Brad Hoylman je dejal, da so lezbijke, geji, biseksualci in transseksualci "na udaru" Trumpove administracije.

Kot predsedniški kandidat je Trump sicer obljubljal zaščito za LGBT-ljudi, februarja pa je razveljavil vladno smernico iz obdobja predsednika Baracka Obame, po kateri so transspolni dijaki in študenti lahko izbirali stranišče, ki ga bodo uporabljali. Trump je maja sprejel tudi izvršni ukaz za promocijo verskih svoboščin, ki jih številni vidijo kot diskriminatorne.

V New Yorku so bili na paradi posebej izpostavljeni Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) zaradi zgodovinske podpore LGBT-pravicam, Brooke Guinan, transspolna gasilka v New Yorku, in Geng Le, kitajski aktivist za pravice gejev.

Spomin na Stonewall Inn
Pohod se je končal v predelu Manhattna, kjer so leta 1969 izbruhnili neredi po policijski raciji v gejevskem lokalu Stonewall Inn, kar predstavlja prelomnico za gibanje za pravice gejev. Prva Parada ponosa v New Yorku je potekala naslednje leto.

Medtem je bilo v San Franciscu precej manj protitrumpovskih transparentov, vzdušje pa je bilo zabavnejše. 18-letna udeleženka je dejala, da dogodek razume kot zabavo, ne politični protest. Kljub temu čuti, da se razmere za istospolno usmerjene slabšajo. Ljudi se ves čas pretepa, je dejala.

Parada je potekala tudi v Seattlu, kjer se je zbralo več sto ljudi. Župan mesta, Ed Murray, je prvi odkriti homoseksualec na tem položaju, parade pa se je udeležil s svojim možem. Skupina protestnikov je parado za pol ure onemogočila. Na tla so se usedli v protest proti policijskemu uboju temnopolte Charleene Lyles pred tednom dni. Aretacij ni bilo, je sporočila policija.