Na Tajvanu so potresi pogosti, saj se nahaja na stiku dveh tektonskih plošč. Foto: Reuters
Na Tajvanu so potresi pogosti, saj se nahaja na stiku dveh tektonskih plošč. Foto: Reuters

V drugem največjem tajvanskem mestu Kaohsiungu je ob tresenju tal zavladala prava panika. Ljudje v trimilijonskem pristaniškem mestu so začeli bežati na ulice. Za kratek čas so prekinili celo promet na hitri železnici med Kaohsiungom in prestolnico Tajpej. Podatkov o poškodovanih ali večji gmotni škodi za zdaj ni.

Po podatkih ameriškega geološkega inštituta je bilo žarišče potresa 57 kilometrov vzhodno od Kaohsiunga v globini le štirih kilometrov. Hongkonška potresna opazovalnica je potresu izmerila magnitudo 6,0, tajvanski seizmološki urad pa 6,1.

V Tajvanu so potresi pogosti, saj otok leži na stiku dveh tektonskih plošč. Septembra 1999 je potres z magnitudo 7,6 zahteval okoli 2400 žrtev.

Tla streslo tudi na rusko-mongolski meji
Močan potres z magnitudo 6,8 so izmerili tudi ruski seizmologi, in sicer v republiki Tiva, ki meji z Mongolijo. Odročna in redko poseljena republika je poleg tihomorske obale eno izmed potresno najdejavnejših območij v Rusiji. Z ameriškega geološkega centra so sporočili, da je bil epicenter potresa 90 kilometrov vzhodno od ruskega mesta Kizil.

Potres, ki so ga čutili prebivalci Tive in sosednjih republik, po podatkih ruskega ministrstva za izredne razmere ni zahteval žrtev ali povzročil večje gmotne škode.

To je že drugi močan potres na tem območju. Decembra lani je zaradi del v rudniku premoga območje stresel potres z magnitudo 6,9, prav tako s središčem blizu mesta Kizil.