Ši in Putin sta bila kritična do kritik njunih držav. Foto: EPA
Ši in Putin sta bila kritična do kritik njunih držav. Foto: EPA
Ši na obisku v Moskvi

"Spoštovati moramo pravice vsake države na svetu, da si neodvisno izbere pot napredka in se postavi proti vmešavanju v notranje zadeve drugih držav," je dejal Ši v govoru študentom na šoli za mednarodne odnose v Moskvi.

V petek se je novi kitajski voditelj srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Oba sta poudarila "strateško partnerstvo" med Rusijo in Kitajsko.

"Močni kitajsko-ruski odnosi ne ustrezajo samo našim interesom, ampak so pomembno in zanesljivo zagotovilo za mednarodno strateško ravnovesje in mir," je dejal Ši. Putin je že večkrat kritiziral tuje vmešavanje v neodvisne države.

Tako Rusija kot Kitajska sta tarča ameriških in evropskih kritikov zaradi stanja človekovih pravic.

V soboto se je Ši srečal tudi z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, s katerim sta se pogovarjala o krepitvi gospodarskega sodelovanja in poudarila dobre odnose med državama.

Ši je povedal, da si je Rusijo izbral za svojo prvo tujo destinacijo, ker kaže na poseben pomen odnosov med državama.

Rusija in Kitajska sta se že večkrat združili v nasprotovanju ameriškemu vplivu in sta tako do zdaj onemogočili sprejetje resolucije o Siriji. Zavrnili sta tudi pozive Washingtona, naj vplivata na sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Ši na obisku v Moskvi