Moldavijo so zadnja tri leta, od konca mandata nekdanjega komunističnega predsednika Vladimirja Voronina aprila 2009, vodili začasni predsedniki, saj se parlamentarne stranke niso mogle poenotiti o skupnem kandidatu. Foto: EPA
Moldavijo so zadnja tri leta, od konca mandata nekdanjega komunističnega predsednika Vladimirja Voronina aprila 2009, vodili začasni predsedniki, saj se parlamentarne stranke niso mogle poenotiti o skupnem kandidatu. Foto: EPA

Za Timoftija, ki je bil predsednik vrhovnega sveta moldavijskih sodišč, je glasovalo 62 od 101 poslanca v parlamentu. Predsedniškega kandidata morajo namreč v parlamentu podpreti tri petine članov parlamenta, ker pa ima koalicija v parlamentu le 59 poslancev, komunisti pod vodstvom Vladimirja Voronina pa 42, so zadnji lahko preprečili izvolitev dveh dozdajšnjih predsedniških kandidatov.

Konec političnega zastoja je bil tokrat mogoč, ker so se trije poslanci komunistične stranke konec leta 2011 oddaljili od stranke in napovedali, da bodo podprli neodvisnega predsedniškega kandidata, kot je Timofti.

Timofti obljubil, da ne bo politični predsednik
Kandidat koalicijskih liberalnih demokratov (PLDM) premierja Vlada Filata, Demokratske stranke (PDM) dozdajšnjega začasnega predsednika Mariana Lupuja in liberalcev Mihaija Ghimpuja je po izvolitvi v nagovoru v parlamentu izrazil močno podporo prizadevanjem vlade premierja Filata za vstop v evropske integracije.

"Moldavija potrebuje nacionalno idejo, ki jo bo podpirala večina prebivalstva in ki bo lahko povezala moldavijsko razdeljeno družbo. Ta ideja bi morala biti evropska integracija," je dejal 63-letni Timofti.

Poleg tega je prozahodni Timofti, ki je 36 let delal kot sodnik, nikoli pa se ni ukvarjal s politiko, obljubil, da bo nepolitični predsednik. "Strinjal sem se, da prevzamem položaj predsednika, ker to zdaj potrebuje moja država. Ne bom sodeloval v politiki in hočem biti predsednik vseh državljanov za poenotenje družbe," je poudaril.

Novemu moldavskemu predsedniku Timoftiju je že čestital predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. "Zdaj ko je Moldavija premostila svoje institucionalne težave, bi se moralo njeno vodstvo osredotočiti na velikopotezne evropske reforme," je v sporočilu za javnost zapisal Schulz in dodal, da lahko Moldavija pri tem računa na podporo Evropskega parlamenta.