"Super Mario" upravičuje svoj vzdevek, saj bo imel do konca tedna že povsem funkcionalno vlado. Foto: Reuters
Vpliv Montija na zamejstvo
Monti predstavil program

Monti je prejel 281 glasov, proti je bilo 25 senatorjev in tako uspešno prestal prvi test svoje vlade. Vodja tehnične vlade je v svojem nagovoru napovedal stroge varčevalne ukrepe, uravnnotežene z gospodarsko rastjo in socialno pravičnostjo.

Podoben nastop ga čaka še v spodnjem domu parlamenta. Poslanska zbornica bo o podpori "Super Mariu" glasovala v petek in naj bi ga po pričakovanjih podprla, saj ga podpirata tudi dve največji stranki v državi, Ljudstvo svobode dosedanjega premierja Silvia Berlusconija in leva Demokratska stranka.

Montijev kabinet, ki ga namesto politikov večinoma sestavljajo akademiki, bankirji in gospodarstveniki, je prisegel v sredo.

Predstavitev ukrepov nove vlade
Nova vlada bo hitro ukrepala v smeri zmanjšanja ogromnega javnega dolga, ki znaša že 120 odstotkov BDP, in bo v letu 2013 uravnotežila proračun, a Italija ne bo kredibilna, če ne bo obenem začela rasti, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP poudaril novi premier. "Potrebujemo ukrepe, ki bodo naredili gospodarstvo manj okamnelo, pospešili rast novih dejavnosti, izboljšali javne storitve in povečali zaposlenost žensk in mladih," je dejal Monti.

Monti: "Mi smo Evropa"
"Prihodnost evra je odvisna tudi od tega, kaj bo Italije naredila v naslednjih nekaj tednih," je poleg tega v senatu opozoril Monti, sicer nekdanji evropski komisar, in ocenil, da se Evropa prebija skozi "najtežja leta po drugi svetovni vojni" ter da evropski projekt propada monetarne unije ne bi preživel.

"Evropskih obveznosti ne vidimo kot na nekaj vsiljenega od zunaj. Ne gre za njih na eni in nas na drugi strani. Mi smo Evropa," je dejal in posvaril: "Če nam ne bo uspelo, če ne bomo izpeljali nujnih reform, bomo podvrženi še veliko strožjim pogojem." Italija mora po njegovih besedah prenehati biti "šibek člen" evropske verige, če ne želi postati del modela, ki ga ni pomagala zgraditi, ampak so ga zgradile druge države, ki "si ne želijo močne Italije".

Burni protesti v lombardijski prestolnici
Medtem so v Milanu, Torinu, Palermu in tudi v prestolnici Rim potekali protesti proti Montijevi "vladi bankirjev". Proti novemu premierju tokrat protestirajo predvsem študentje, demonstracije pa spremlja tudi nasilje, v katerem naj bi bili doslej ranjeni dve osebi.

V Milanu so skušali študentje med drugim prebiti zaporo pred zasebno univerzo Bocconi, na čelu katere je Monti, a so jih varnostne sile ustavile z gumijevkami. Ranjen je bil neki novinar, ki ga je zadela dimna bomba. Obenem v mestu potekajo protesti, h katerim so pozvali sindikati, med študentskimi na eni in sindikalnimi protestniki na drugi strani pa so izbruhnili pretepi.

Demonstracije tako študentov kot sindikalistov so se začele tudi v italijanski prestolnici. Za zdaj sta glavni zbirališči univerza Sapienza in glavna železniška postaja, sicer pa so napovedani pohodi mimo poslopja senata. V Italiji poleg tega danes stavka del zaposlenih v prometu, zaradi česar se bojijo prometnega kaosa.

Vpliv Montija na zamejstvo
Monti predstavil program