Slavje Romneyja ob razglasitvi rezultatov. Foto: EPA
Slavje Romneyja ob razglasitvi rezultatov. Foto: EPA
Gingrichu so zadnji tedni vzeli zagon. Foto: EPA
Romney osvojil Florido

Po 95 odstotkih preštetih glasov jih je Romney dobil 46 odstotkov (okrog 771.000 glasov), nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Newt Gingrich 32 odstotkov (okrog 531.000), nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum 13 odstotkov (okrog 222.000), teksaški kongresnik Ron Paul pa sedem odstotkov (okrog 117.000).
Na Floridi je štela le zmaga, saj samo ta prinaša vseh 50 delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke, ki bo v Tampi konec avgusta. Takoj po zaprtju vseh volišč na Floridi, v sredo ob drugi uri zjutraj po srednjeevropskem času, so ameriške televizije Romneyja razglasile za zmagovalca.
Vzporedne ankete so Romneyju prisodile 46 odstotkov glasov, nekdanjemu predsedniku predstavniškega doma ameriškega kongresa Gingrichu 32 odstotkov, nekdanjemu senatorju iz Pensilvanije Ricku Santorumu 12 in teksaškemu kongresniku Ronu Paulu osem odstotkov.
Konservativnejši za Gingricha
Ob televizijski projekciji izidov je bilo dejansko preštetih že 56 odstotkov glasov in Romney jih je imel na svoji strani 48, Gingrich 31, Santorum 13 in Paul sedem odstotkov. Romney je glede na vzporedne volitve Gingricha, ki je zmagal na prejšnjih volitvah v Južni Karolini, premagal v skoraj vseh kategorijah volivcev.
Le najbolj konservativni volivci so Gingrichu prisodili nekaj glasov več, Romney pa je slavil med starejšimi volivci, ženskami, moškimi, predvsem pa med volivci, ki jih najbolj skrbi gospodarstvo. Ti so Romneyju dali 52 odstotkov glasov.

Republikanska tekma za izbiro nasprotnika demokratu Baracku Obami na splošnih volitvah novembra letos se nadaljuje. Kandidati so hitro odpotovali v Nevado, kjer bodo že v soboto strankarska zborovanja. Zmaga na Floridi bi morala Romneyju pomagati k novemu uspehu, tudi zato, ker je v Nevadi veliko mormonov.
Kljub temu pa nobeden od preostalih kandidatov še ni obupal in tema za 1144 delegatskih glasov, kolikor jih je potrebno za zmago, bo lahko še dolga.
Romneyjeve prepreke
Romneyjeva kampanja je sicer precej bolje financirana od njegovih tekmcev (je le multimilijonar), njegova organizacija je boljša, javnomnenjske ankete pa konsistentno kažejo, da ima največ možnosti premagati Obamo. A nekdanji guverner Massachusettsa ima zaradi svoje mormonske veroizpovedi in politične zgodovine kot guverner liberalne zvezne države precej težav prepričati nekatere konservativnejše republikance.

V preteklosti je Romney že spreminil stališče glede splava, pravic homoseksualcev in nadzora orožja, v Massachusettsu pa spravil pod streho zdravstveno reformo, ki je bila pravzaprav vzorec za Obamovo nacionalno zdravstveno reformo, ki je požela toliko kritik republikancev.

Romney osvojil Florido