Dejanje Zimmermana je v ZDA sprožilo novo razpravo o položaju temnopoltih. Foto: Reuters
Dejanje Zimmermana je v ZDA sprožilo novo razpravo o položaju temnopoltih. Foto: Reuters

Sodišče je prejšnji teden odločilo, da 28-letnega obtoženca proti varščini v višini 114.000 evrov do začetka sojenja izpusti iz zapora.

Obtoženec mora na nogi nositi elektronsko napravo, s katero nadzirajo njegovo gibanje, vsake tri dni pa se mora javiti pri pristojnih oblasteh. Zimmerman prav tako ne sme nositi orožja in piti alkohola, prepovedali so mu tudi vzpostavljanje stikov z družino ubitega najstnika.

Dejanje prostovoljnega t. i. paznika soseske je v ZDA sprožilo buren odziv predvsem med temnopoltimi in znova sprožilo razpravo o rasizmu.

Zimmerman naj bi namreč 26. februarja pri patruljiranju v belski stanovanjski četrti kraja Sanford ustrelil 17-letnega temnopoltega najstnika Trayvona Martina, ki se je z bomboni vračal iz trgovine. Zimmermann je po radijski zvezi policiji sporočil, da se mu zdi Martin sumljiv. Policijski operater mu je odvrnil, naj Martinu ne sledi, nekaj minut pozneje pa je med moškima prišlo do soočenja, temu pa je sledilo smrtonosno streljanje.

Opravičil se je staršem žrtve
Zimmerman trdi, da je streljal v samoobrambi. Veljavna zakonodaja na Floridi dovoljuje uporabo strelnega orožja, če se človek počuti ogroženega, zato ga najprej sploh niso preganjali.

Šele ko je uboj po vsej državi sprožil silovite proteste ljudi, ki menijo, da je Zimmerman Martina ustrelil, ker je bil temnopolt, so proti varnostniku - šest tednov po Martinovi smrti - vložili obtožnico zaradi uboja druge stopnje. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi kazen najmanj 25 let zapora, najvišja zagrožena kazen pa je dosmrtna ječa.

Na zaslišanju na sodišču prejšnji teden se je Zimmerman opravičil staršem Martina in zatrdil, da ni opazil, da najstnik ni oborožen. Odvetnik Martina je povedal, da so njegovi starši močno razočarani, ker bodo Zimmermana do sojenja izpustili na prostost.