Kdo je kriv za sestrelitev letala, leto dni pozneje še vedno ni jasno. Foto: Reuters
Kdo je kriv za sestrelitev letala, leto dni pozneje še vedno ni jasno. Foto: Reuters

letala nad vzhodno Ukrajino.

Nizozemski premier Mark Rutte je sicer še pred glasovanjem ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval, naj se Rusija vzdrži veta na resolucijo, ki jo je sicer pripravila Malezija.

Nizozemska, Malezija, Avstralija, Ukrajina in Belgija se zavzemajo za vzpostavitev sodišča, ki bi sodilo za zdaj še neznanim osumljencem za sestrelitev letala družbe Malaysia Airlines, v kateri je julija lani umrlo vseh 298 ljudi na krovu. Večina izmed njih je bila Nizozemcev.

Rusija vzpostavitvi posebnega sodišča vseskozi odločno nasprotuje, saj si želi, da se najprej konča mednarodna preiskava pod vodstvom nizozemskih preiskovalcev o tem, kdo je sestrelil letalo. "Rusija še naprej meni, da vzpostavitev tovrstnega sodišča ni najboljša poteza," so sporočili iz Kremlja.

Rutte in Putin sta zato razpravljala o alternativni resoluciji, ki ne bi zajemala oblikovanja sodišča, temveč zahteva popolno mednarodno preiskavo, so dodali v Kremlju in izrazili obžalovanje, da tega kompromisnega osnutka niso podprle države, ki so za mednarodno sodišče.

Leto dni po sestrelitvi letala sicer še vedno ni znano, ali je letalo na območju spopadov med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki sestrelila ukrajinska vojska ali uporniki. Kijev in Moskva krivdo valita drug na drugega, strokovnjaki pa domnevajo, da je letalo sestrelila v Rusiji izdelana raketa.