Spomin na dobre stare čase, ko sta bila turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski Vladimir Putin še velika prijatelja. Erdogan je zdaj storil prvi korak, da se odnosi spet normalizirajo.
Spomin na dobre stare čase, ko sta bila turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski Vladimir Putin še velika prijatelja. Erdogan je zdaj storil prvi korak, da se odnosi spet normalizirajo. "Pričakujem, da se bodo odnosi hitro izboljšali, saj takšno stanje ne koristi nikomur," je povedal Erdogan. Foto: EPA

Spomnimo, turška lovca F-16 sta novembra lani na sirsko-turški meji sestrelila ruskega lovca Su-24, pri čemer je bil ubit ruski pilot Oleg Peškov, ki so ga ustrelili na tleh, potem ko se je izstrelil iz letala. V reševalni akciji pa je bil ubit še en ruski vojak.

Incident je ohladil odnose med državama, Rusija pa je uvedla trgovinske omejitve proti Ankari. Putin je takrat dejal, da jih ne bodo umaknili, dokler se Turčija ne opraviči.

Erdogan: Žal mi je
Erdogan je zdaj v pismu zapisal, "da mu je žal in da izraža globoko sožalje družini umrlega ruskega pilota". Erdogan je še dodal, da je Rusija prijateljica Turčije in strateška partnerica, zato si turška stran ne želi pokvariti medsebojnih odnosov.

Vsebino pisma so potrdili tudi v uradu turškega predsednika. "Veseli smo, da lahko sporočimo, da sta se Turčija in Rusija dogovorili o potrebnih korakih za izboljšavo medsebojnih odnosov," je med drugim dejal Erdoganov predstavnik za stike z javnostjo Ibrahim Kalin.

Preiskava proti turškemu državljanu
Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je povedal, da proti turškemu državljanu, ki je osumljen vpletenosti v smrt pilota ruskega lovca suhoj-24, po besedah Erdogana teče preiskava.