Rusija velja za veliko zaveznico Srbije in ni priznala neodvisnosti Kosova. Foto: EPA
Rusija velja za veliko zaveznico Srbije in ni priznala neodvisnosti Kosova. Foto: EPA

Srbski aktivist Zlatibor Đorđević je novembra na Kosovu napovedal, da je sprožil kampanjo, katere cilj je pridobiti rusko državljanstvo za kosovske Srbe. Pojasnil je, da to ne pomeni, da se nameravajo prosilci tudi dejansko preseliti v Rusijo, ampak upajo na njeno pomoč, da bodo lahko sploh ostali na svojih domovih.

Eden izmed vodij kosovskih Srbov Marko Jakšić je pojasnil, da ta korak odraža njihov obup nad razmerami na Kosovu in pomanjkanje zaupanja v oblasti v Beogradu, ki so jim po njegovih besedah "obrnile hrbet", zato so se po pomoč obrnili na Rusijo.

Ruski konzulat v Beogradu je prejel prošnjo, ki jo je podpisalo skoraj 22.000 Srbov, večinoma z juga Kosova in ne s severa, kjer živi večina kosovskih Srbov in kjer so se v zadnjih mesecih razmere zaostrile. O legalnosti te prošnje je nato odločalo rusko zunanje ministrstvo.

Po preučitvi prošnje je tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva zdaj sporočil, da ruski imigracijski zakoni ne dovoljujejo skupinske prošnje za podelitev ruskega državljanstva. Hkrati je zatrdil, da ruska vlada ostaja zavezana podpori kosovskim Srbom. Spomnil je, da so jim že in jim še bodo pomagali s humanitarno pomočjo.