Napako ameriške vojske priznal tudi ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Napako ameriške vojske priznal tudi ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Bolnišnica v Kunduzu
Afganistanska vlada je na očitke odgovorila, da so bili med napadom v bolnišnici navzoči talibani. Foto: EPA
Zdravniki brez meja
MSF pojasnjuje, da je bila bolnišnica v Kunduzu življenjskega pomena za več tisoč ljudi na tem območju. Foto: Reuters

Obama se je za napako ameriške vojske opravičil predsednici organizacije Zdravniki brez meja - Medecins San Frontieres (MSF) - Joanne Liu, pa tudi afganistanskemu predsedniku Ašrafu Ganiju, je poročal britanski BBC.

Napako ameriške vojske je že v torek priznal ameriški obrambni minister Ash Carter, ki je izrazil globoko obžalovanje zaradi mrtvih civilistov. Carter je poudaril, da ameriška vojska skrbno pazi, da ne umirajo nedolžni civilisti, da pa, ko naredi napako, to tudi prizna. "Priznavamo napako in bomo naredili vse, kar moremo, za razumevanje tega tragičnega dogodka, če bo potrebno, bomo tudi kaznovali odgovorne," je sporočil in obljubil temeljito preiskavo.

Na senatnem zaslišanju je podobno povedal tudi poveljnik ameriških enot v Afganistanu, general John Campbell, ki je ob tem priznal, da je moral predsednik ZDA Barack Obama spremeniti svoj načrt umika ameriške vojske iz Afganistana. Odločitev za zračni napad je bila popolnoma na strani ZDA, je priznal Campbell in zatrdil, da je bilo bombardiranje bolnišnice napaka, saj tega namerno ne bi nikoli storili. Več podrobnosti ni razkril, senatorjem pa je priporočil, naj počakajo na konec številnih preiskav.

Bolnišnico v Kunduzu, ki so jo vodili Zdravniki brez meja, je v soboto obstreljevalo ameriško vojaško letalo in ubilo 22 ljudi. Campbell je v senatu dejal, da so jih za zračno podporo med bojem s talibani zaprosile afganistanske vladne sile, ki so bile v stiku s posebnimi enotami ameriške vojske na terenu, te pa z letalom.

Dogodek preiskuje tudi pravosodno ministrstvo ZDA
Med Campbellovim zaslišanjem v senatnem odboru za oborožene sile so bili prisotni protestniki z obrazi, pobarvanimi v rdeče, ena izmed protestnic pa je kričala, da je bilo bombardiranje bolnišnice vojni zločin. Predsednik odbora John McCain jo je ukazal odstraniti iz dvorane, preostalim pa zagrozil, da jih bo dal aretirati, če bo kdo skušal motiti zaslišanje.

Campbell je na njem med drugim priznal, da bi moral predsednik ZDA Barack Obama spremeniti svoj načrt umika ameriške vojske iz Afganistana. Tam je zdaj 9.800 ameriških vojakov, do konca leta 2016 pa naj bi jih ostalo le še 1.000. Campbell je menil, da se je položaj na terenu bistveno spremenil od leta 2014, ko je Obama potrdil načrt umika.

Danes je sicer Mednarodna organizacija Zdravniki brez meja (MSF) pozvala k oblikovanju neodvisne komisije, ki bi preiskala smrtonosni ameriški napad na bolnišnico v afganistanskem mestu Kunduz.

Kot pojasnjujejo pri MSF-ju, se lahko preiskovalna komisija oblikuje že na prošnjo ene članice podpisnice ženevske konvencije. Sami pričakujejo, da bo komisija zbrala podatke in dokaze od ZDA, zveze Nato in Afganistana, nato pa se bodo odločili, ali bodo vložili obtožnico zaradi povzročitve žrtev in škode.

Ameriška letala pomotoma zadela bolnišnico
Ameriška letala pomotoma zadela bolnišnico