Po poročanju dveh egiptovskih časopisov naj bi bil Mubarak depresiven in si želi, da ga pustijo samega. Foto: EPA
Po poročanju dveh egiptovskih časopisov naj bi bil Mubarak depresiven in si želi, da ga pustijo samega. Foto: EPA
Šarm El Šejk
Mubarak se je iz Kaira umaknil v priljubljeno letovišče Šarm El Šejk. Foto: EPA

Po poročanju savdskega časopisa Ašark Al Avsat, ki se sklicuje na pripovedovanje nekdanjega predstavnika varnostnih sil, povezanega z vrhovnim svetom oboroženih sil, se Mubarakovo zdravstveno stanje naglo poslabšuje, poleg tega pa sam še zavrača zdravljenje. Ašark Al Avsat še piše, da je 82-letni Mubarak zavrnil potovanje na zdravljenje v Nemčijo, kjer so mu lani odstranili žolčnik.

"Mubarak zavrača zdravljenje v tujini. Ljudi okoli sebe je zaprosil, da mu pustijo umreti v domovini, in menim, da je to samo še vprašanje časa," je časopis navedel pripovedovanje svojega vira, ki je zanikal, da naj bi dolgoletni predsednik pisal knjigo svojih spominov, saj je v "stanju skoraj nenehne nezavesti".

Neki neimenovani vir je zavrnil namigovanja o slabem zdravju Mubarak in zatrdil, da je ta dobro in v svoji reizdenci sprejema tudi telefonske klice.

Mubarak ni vedel za "resnico"
V svojem zadnjem govoru rojakom je Mubarak prejšnji četrtek, ko je bil še na čelu države, dejal, da bo umrl v Egiptu. Potem ko protesti proti njemu niso pojenjali, je v petek le odstopil in se skupaj s člani svoje družine umaknil v letoviško mesto Šarm El Šejk ob Rdečem morju, kjer ima svojo rezidenco. Od takrat so začele krožiti govorice o poslabšanju njegovega zdravja in celo to, da naj bi že umrl, kar pa so številni arabski diplomati že zanikali.

Neimenovani minister v prehodni egiptovski vladi je savdskemu časopisu zaupal, da Mubaraku njegovi sodelavci v času množičnih protivladnih protestov niso povedali vsega, kar se je dogajali okoli njega. "Oni so tisti, ki so dajali ukaze, in pri tem jim je pomagalo njegovo slabo zdravje," je o Mubarakovih sodelavcih in dogajanju v zadnjih dnevih na oblasti še povedal omenjeni vir.

Predaja oblasti v šestih mesecih
Vojska, ki je po odstopu Mubaraka prevzela začasno vodenje države, je medtem izrazila upanje, da bo v šestih mesecih predala oblast izvoljeni vladi. Predsedniške in parlamentarne volitve so napovedane za september.

Največja opozicijska stranka Muslimanska bratovščina je od vojske zahtevala preklic izrednih razmer in izpustitev političnih zapornikov, saj bi si po njihovem mnenju s tem pridobila zaupanje.

Slovensko zunanje ministrstvo je za Egipt znižalo varnostno opozorilo za popotnike na stopnjo, s katero odsvetujejo vsa nenujna potovanja, saj se v državi nadaljuje proces umirjanja varnostnih razmer in vzpostavljanja normalizacije komunikacij ter preskrbe. MZZ potnikom še naprej priporoča pazljivost in previdnost ter izogibanje krajem, kjer bi se lahko dogajali protesti.