Mubarak je zaprt v zaporu Tora na obrobju Kaira. Foto: EPA
Mubarak je zaprt v zaporu Tora na obrobju Kaira. Foto: EPA
Mubaraka preselili v hišni pripor

Sodišče je odločitev o Mubarakovi izpustitvi sprejelo na četrtkovem zaslišanju v zadnjem izmed štirih primerov, ki potekajo proti nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku - trije zadevajo korupcijo, eden pa smrt protestnikov leta 2011.

Mubarak je v tem zadnjem primeru državi že vrnil 600.000 ameriških dolarjev, kolikor naj bi znašala vrednost spornih daril, ki jih je prejel od državnega medijskega podjetja, in tako je ta zadeva končana. V ponedeljek je sodišče odredilo izpustitev proti plačilu varščine v tretjem primeru, ki je prav tako povezan s korupcijo.

Nekdanji predsednik se sicer še vedno spoprijema z obtožbami o sodelovanju pri poboju protestnikov med množičnimi protesti v začetku leta 2011, ki so pripeljali do njegovega sestopa z oblasti. Lani je bil obsojen na dosmrtni zapor, a je sodišče po njegovi pritožbi odredilo ponovno sojenje.

Iz urada začasnega egiptovskega predsednika Hazema El Beblavija so sporočili, da bo Mubarak v skladu z izrednimi razmerami, ki so jih razglasili v državi, odšel v hišni pripor.

Številni v izpustitvi nekdanjega samodržca, ki je Egiptu vladal tri desetletja, vidijo simboličen dokaz, da v najbolj poseljeni arabski državi vajeti v roke znova prevzema vojska, ki je že na začetku julija odstavila prvega svobodno izvoljenega predsednika Mohameda Mursija, kar je pripeljalo do krvavega nasilja med njegovimi privrženci in varnostnimi silami.

Mubaraka preselili v hišni pripor