HRW v svojem poročilu zajema tudi številne mučilne metode. Foto: HRW
HRW v svojem poročilu zajema tudi številne mučilne metode. Foto: HRW
V Siriji vlada popoln kaos. Foto: EPA
Opazovalci ZN-a v Siriji so nemočni. Foto: EPA
Bašar Al Asad vztraja, da njegove sile niso odgovorne za mučenje in pokole. Foto: EPA
Demonstracije potekajo po vsem svetu. Foto: EPA
V Siriji mučijo na tisoče ljudi

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je sporočila, da sirske oblasti zadržujejo na desettisoče ljudi v "arhipelagu mučenja", kjer so izpostavljeni pretepanju, elektrošokom in drugim oblikam zlorab. Organizacija ima dokaze o obstoju 27 objektov po vsej državi, v katerih so zaprti ljudje, ki so jih oblasti prijele med nasilnim zatrtjem opozicijskih protestov.

HRW je opravil več kot 200 intervjujev z nekdanjimi priporniki in prebežniki iz vojske in obveščevalnih služb, "skoraj vsi" pa so doživeli ali bili priča mučenju, med drugim "dolgotrajnemu pretepanju, pogosto s predmeti, kot so palice in žice".
Stresni položaji
Med metodami mučenja omenja tudi dolgotrajno zadrževanje pripornikov v bolečih in stresnih položajih, pogosto z uporabo posebej oblikovane opreme, uporabo elektrike, povzročanje opeklin s kislino iz avtomobilskih akumulatorjev, spolne napade in poniževanje, puljenje nohtov in navidezne usmrtitve.

Neki policijski prebežnik opisuje črni humor paznikov med zasliševanji. "Pripeljali smo zapornika, ga zvezali v položaj 'basat al reeh' ai 'dulab' (oboje arabski imeni za mučilne tehnike, op. a.) in ga začeli pretepati. Zapornik je, denimo, začel kričati: 'Za božjo voljo', pa smo mi rekli, dobro, prinesite palico 'za božjo voljo'. Nato je kričal: 'V imenu moje matere, prosim' ali 'V Mohamedovem imenu', in mi smo prinesli palico 'v imenu moje matere' in 'Mohamedovo' palico. Vsaka palica je imela svoje ime," razlaga.

Z elektriko nad genitalije
13-letni Hosam je za HRW povedal, da so ga maja lani zadrževali v zaporu v mestu Tal Kalah, kjer so ga zasliševali ob elektrošokih. "Ko so me prvič zasliševali, so mi trebuh stresali z elektriko. Omedlel sem. Drugič so me pretepali in spet stresali z elektrošoki. Pri tretjem zasliševanju so mi s kleščami izpulili noht na palcu," razlaga.

Neki zdravnik, ki so ga aretirali zaradi pomoči ranjenim protestnikom, je za CNN povedal, da so ga v 45 dneh, kolikor jih je preživel za zapahi, brutalno pretepali, ga utapljali v straniščni vodi, njegove genitalije pa stresali z elektriko.
Prenapolnjeni zapori
Kot navaja HRW, so priporniki opisovali, da so bili zaprti v prenapolnjenih zaporih z neprimerno hrano in zdravstveno oskrbo, več prič pa je na lastne oči videlo, kako so ljudje umirali med mučenjem.

Organizacija navaja, da poleg 27 objektov, ki jih upravljajo štiri glavne obveščevalne službe, pripornike zadržujejo tudi na stadionih, vojašnicah, šolah in bolnišnicah. Ob tem HRW še dodaja, da se opisana dejanja sirskega režima lahko označi kot "zločine proti človečnosti" in da bi se moralo Asadovemu režimu soditi na Mednarodnem sodišču za vojne zločine v Haagu.

Spopadi v Siriji so doslej od marca 2011 zahtevali najmanj 10.000 življenj, zaostrujejo pa se tudi napetosti, še posebej po sestrelitvi turškega vojaškega letala nad Sirijo. Je pa res, da so se razmere v Siriji že davno sprevrgle v kaotično stanje, kjer so se meje zabrisale in pokolov zdaj ne izvajajo le Asadove sile. Tudi sam Asad naj bi izgubil nadzor nad svojimi silami, poleg tega pa naj bi bilo v državi več plačancev, ki na lastno pest izvajajo nasilje.
Pillayeva ostra do obeh strani
Tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay, ki je pozvala Varnostni svet ZN-a, naj utrdi 300-člansko opazovalno misijo ZN v Siriji, je bila kritična do obeh strani. Dejala je, da sirska vojska napada tudi bolnišnice, vendar pa ima poročila, da so uporniki najmanj eno bolnišnico zlorabili za vojaške namene.
Prav tako ima poročila, da uporniki uporabljajo otroke za živi ščit. Po njenih besedah civilistom v Siriji škodujejo tako vladne sile kot tudi opozicija. Zaradi tega je Varnostni svet ZN-a znova pozvala, naj Sirijo pošlje pred Mednarodno kazensko sodišče v Haag (ICC).

Pillayeva se je zavzela za ustavitev oboroževanja iz tujine tako vladnih sil kot tudi upornikov: "Za vsako ceno se je treba izogniti nadaljnji militarizaciji krize v Siriji." Glavna dobavitelja orožja vladi v Damasku naj bi bila Iran in Rusija, medtem ko upornike z orožjem zalagata Katar in Savdska Arabija.

V Siriji mučijo na tisoče ljudi