Zimbabvejci spremljajo nagovor Mugabeja, ki se, kljub temu da sta mu hrbet obrnili tako stranka kot vojska, ni odločil za napoved svojega odstopa. Niso ga prepričali niti množični protesti na ulicah Harareja. Foto: Reuters
Zimbabvejci spremljajo nagovor Mugabeja, ki se, kljub temu da sta mu hrbet obrnili tako stranka kot vojska, ni odločil za napoved svojega odstopa. Niso ga prepričali niti množični protesti na ulicah Harareja. Foto: Reuters
Srečanje Mugabeja z generali
Mugabe se je pred nagovorom sešel z generali, pričakoval pa se je njegov odstop s položaja predsednika Zimbabveja. Foto: Reuters
Radost v Zimbabveju ob napovedi sprememb v državi. Foto: Reuters
Delegati stranke ZANU-PF so sprejeli pričakovano odločitev. Foto: Reuters
Mugabe ni odstopil s položaja predsednika

Pred nagovorom so sicer prihajale informacije, da naj bi Mugabe v odstop že privolil. Mugabe se je tako sešel s poveljniki vojske, ki naj bi sestavljala Mugabejevo odstopno izjavo, a podrobnosti niso bile znane. Vladajoča stranka ZANU-PF ga je sicer že prej pozvala, naj odstopi v 24 urah ali pa ga bodo odstavili.

V govoru je 93-letni Mugabe priznal kritike stranke, vojske in javnosti zoper njega, ni pa omenil možnosti svojega odstopa. "Kakršni koli že so argumenti za in proti glede tega, kako so izvedli svojo operacijo, jaz kot vrhovni poveljnik priznavam njihove razloge za zaskrbljenost," je dejal in dodal, da se je treba naučiti odpuščati in razreševati protislovja v tovariškem duhu.

Po nagovoru je vodja zimbabvejskega združenja veteranov osvobodilne vojne Chris Mutsvangwa Reutersu sporočil, da bodo ljudje v sredo zasedli ulice glavnega mesta Harare.

ZANU-PF je Mugabeja nekaj ur pred nagovorom odstavila s čela stranke, na njegovo mesto pa imenovala nekdanjega podpredsednika Zimbabveja Emmersona Mnangagwo.

Zamenjava ne bo enostavna
Skladno s 96. členom ustave predsednik lahko odstopi, če o tem v pismu obvesti predsednika parlamenta. Ta nato odstop uradno sporoči v 24 urah. Odstop bi bil sicer najhitrejši, najenostavnejši in najmanj tvegan način sestopa z oblasti za Mugabeja.

A tudi če bi podal odstop, krize ne bi bilo konec. Skladno z ustavo v tem primeru njegov položaj pripade podpredsedniku. Ker pa je Mugabe odstavil Mnangagwo, je podpredsedniški položaj zasedel Phelekeza Mphoko, naklonjen predsednikovi ženi Grace Mugabe kot predsednici, kar pa ni všeč vojski. Ta bi morala tako prepričati Mugabeja, naj znova imenuje Mnangagwo.

Druga možnost je postopek odstavitve v parlamentu. Ta je mogoč "v primeru resnih kršitev", morata pa ga podpreti oba domova parlamenta, ki nato imenujeta skupni odbor za preiskavo postopka odstavitve. Če ta priporoči odstavitev, jo morata oba domova parlamenta potrditi z dvotretjinsko večino. Odhod Mugabeja zdaj podpirata tako večina v vladajoči stranki kot opozicija, a kljub temu bi se ta postopek utegnil zavleči, opozarja francoska tiskovna agencija AFP.

ZANU-PF želi poleg svojega vodstva spremeniti tudi ustavo in zmanjšati pooblastila predsednika, kar bi lahko pomenilo, da želijo v stranki premik k bolj pluralnemu in vključujočemu političnemu sistemu.

Neimenovani predstavnik stranke je še sporočil, da bo Mnangagwa kandidat ZANU-PF-ja za predsednika države na splošnih volitvah, predvidenih za prihodnje leto. Prav Mugabejeva razrešitev 75-letnega Mnangagwe z mesta podpredsednika pred dvema tednoma je povzročila učinek domin v Zimbabveju, ki mu Mugabe vlada že vse od leta 1980, ko se je ta afriška država osamosvojila od kolonialne vladarice Velike Britanije.

Slabotni predsednik, ki mu zdravje v zadnjem letu pospešeno peša, je namreč na Mnangagwejevo mesto postavil svojo 40 let mlajšo ženo Grace, zato je posredovala vojska in v sredo prevzela nadzor nad državo, Mugabeju pa odredila hišni pripor.

Grace Mugabe izključena iz stranke
Delegati ZANU-PF-ja so na izrednem sestanku Grace Mugabe, ki je do dogodkov ta mesec veljala za Mugabejevo naslednico, povsem izključili iz stranke, sprožili pa so tudi postopek odstavitve Mugabeja kot predsednika države. Stranka je postavila Mugabeju ultimat, da do ponedeljka opoldne odstopi, sicer mu grozi odpoklic.

V soboto se je na mirnih protestih v prestolnici Harare zbralo več sto tisoč ljudi, ki so protestirali proti zakoncema Mugabe in pozdravljali novo dobo, ki se obeta državi.

Vse več pritiska na Mugabeja
Še pred odločitvijo ZANU-PF-ja o odstavitvi Mugabeja se je v Zimbabveju tudi danes krepil pritisk na ostarelega predsednika, naj odstopi. Ob tem mu je hrbet obrnilo vse več dozdajšnjih podpornikov, kot so podmladek ZANU-PF-ja in veterani osvobodilne vojne. "Zahtevamo izključitev gospe Mugabe iz stranke in pozivamo predsednika Mugabeja, naj odstopi s položajev predsednika stranke in republike," je v sporočilu za javnost zapisal vplivni podmladek ZANU-PF-ja, Liga mladih. "Ostareli predsednik se bo tako lahko odpočil," so dodali.

Liga mladih je do zdaj podpirala Grace Mugabe kot naslednico svojega moža, a je danes tudi odločno obsodila nedavno odstavitev Mnangagwe in njegovo izključitev iz stranke ter zahtevala njegovo "takojšnjo vrnitev" na položaj in v ZANU-PF.

Mugabe ni odstopil s položaja predsednika