Na ulicah egiptovske prestolnice je od prejšnega tedna mogoče znova videti tanke. Foto: EPA
Na ulicah egiptovske prestolnice je od prejšnega tedna mogoče znova videti tanke. Foto: EPA
Tahrir
Kairski trg Tahrir so zavzeli nasprotniki predsednika Mursija. Foto: EPA

Mursi je vojski naložil, da do objave izidov referenduma o novi ustavi sodeluje s policijo za zagotovitev varnosti. Odlok je bil sprejet pred za torek napovedanim protestom proti spornemu referendumu.

V zadnjem valu protestov od sporne odločitve Mursija za razširitev svojih pooblastil in razpis referenduma o novi ustavi je umrlo sedem ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.

V nedeljo je Mursi popustil in razveljavil dekret o novih predsedniških pooblastilih, za preložitev referenduma pa se ni odločil.

Čeprav so od torka okoli predsedniške palače v Kairu nameščeni tanki in oklepniki, pa vojska ne preganja protestnikov, ki se še zmeraj zbirajo vsak dan. Vojska se sicer trudi ostati nevtralna in obe strani poziva k dialogu.

Egipčani se bodo 15. decembra udeležili referenduma o osnutku nove ustave, ki krepi vlogo islamskih učenjakov v zakonodajnem procesu in krni pravice žensk.

Opozicija odločno nasprotuje referendumu in zahteva njegovo preložitev ter spremembe predloga ustave.

Vojska poziva k dialogu
Podelitev policijskih pooblastil vojski spominja na čase režima strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka in njegov zakon o izrednih razmerah, ko so vojska in državna sodišča sodila na tisoče političnim nasprotnikom in islamskim skrajnežem.

Vojska je sicer zagotavljala varnost v tranzicijskem obdobju od padca Mubaraka, ko je bila prehodna oblast v rokah generalov, a zdaj je na oblasti civilni predsednik, zato je treba za njeno delovanje na ulicah podpisati poseben dekret.

Ne glede na izid sobotnega referenduma je Egipt močno politično razdeljen in vprašanje časa je, kdaj bo v državi zavladala stabilnost, ki je nujno potrebna za oživitev opešanega gospodarstva.