Mursijevi privrženci so se zbrali v Kairu. Foto: EPA
Mursijevi privrženci so se zbrali v Kairu. Foto: EPA
Kairo
Pojavili so se spopadi med protestniki in policijo. Foto: EPA

Zaradi napovedanih protestov je policija zaprla več glavnih trgov v Kairu in okrepila varnostne ukrepe. Policija je v pripravljenosti tudi zaradi morebitnih napadov skrajnežev, še posebej po incidentu, ki se je pripetil v noči s srede na četrtek, ko je na jugu Kaira umrl moški, ki je očitno pripravljal eksploziv.

Manjšo bombo je v nekem avtomobilu blizu vojaškega poslopja v Kairu razneslo tudi v sredo, v ponedeljek pa sta pred predsedniško palačo umrla dva policista, ki sta skušala dezaktivirati bombo.

Med današnjimi izgredi je v Kairu umrla ženska, ki je bila ustreljena v bližini piramid na obrobju Kaira. Kdo je streljal, še ni znano. Policija je sicer danes uporabila solzivec, da bi preprečila proteste več deset Mursijevih privržencev.

Mursija je pred letom dni strmoglavil zdajšnji predsednik, nekdanji general Abdel Fatah Al Sisi. Odstavitvi je sledilo nasilno zatrtje Mursijevih privržencev, Muslimansko bratovščino, iz katere je nekdanji predsednik izšel, pa so kot teroristično organizacijo prepovedali.

Islamisti kljub obširnemu zatrtju skupaj z nekaterimi zavezniki vztrajajo pri nadaljevanju protestov in upajo, da bodo z njimi Sisiju onemogočili vladanje državi.

Mursi na zatožni klopi
Od odstavitve Mursija je v nasilju umrlo najmanj 1.400 ljudi, več kot 15.000 pa so oblasti zaprle. Med njimi je tudi vrhovni voditelj bratovščine Mohamed Badie, ki so ga na hitrem množičnem procesu obsodili na smrt.

Na zatožni klopi je v več primerih tudi Mursi, ki je bil sicer prvi demokratično izvoljen predsednik v zgodovini Egipta in tudi prvi, ki ni izhajal iz vojske.

V odgovor na nasilno ravnanje oblasti so v preteklem letu množico napadov izvedli tudi skrajneži, pri čemer je bilo ubitih več sto policistov in vojakov, predvsem na Sinaju. Oblasti krivdo za napade ves čas pripisujejo bratovščini, ta pa odgovornost zanika.

Po ocenah organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International porast samovoljnih aretacij, priporov ter primerov mučenja in smrti pod policijskim varstvom dokazuje, da se je stanje glede človekovih pravic v Egiptu od strmoglavljenja Mursija pred letom dni zelo poslabšalo.