Mušaraf je v prostovoljnem izgnanstvu preživel štiri leta. Foto: EPA
Mušaraf je v prostovoljnem izgnanstvu preživel štiri leta. Foto: EPA
Benazir Buto
Zadnji trenutki pred smrtjo Butove. Foto: EPA

Tožilci so sporočili, da se bo moral zagovarjati po treh točkah obtožnice - za umor, načrtovanje umora in pomoč pri njem. Mušaraf po obtožbi ni dajal izjav, postopek pa se bo na sodišču nadaljeval 27. avgusta.

Sam krivdo pripisal talibanom
Mušaraf, ki se je iz prostovoljnega izgona v državo vrnil v začetku leta, je trenutno v hišnem priporu. Za umor Butove, ki je padla pod streli na predvolilnem zborovanju v Ravalpindiju decembra leta 2007, se mora zagovarjati še šest ljudi, med katerimi sta tudi dva ugledna policista.

Mušaraf je sicer po atentatu krivdo za smrt Butove pripisal talibanom. V poročilu Združenih narodov leta 2010 pa je bilo ugotovljeno, da bi lahko oblasti napad preprečile, saj ji Mušarafova vlada ni zagotovila zadostne varnosti. Mušaraf je takrat ob tem poročilu le zamahnil z roko in ga označil za "kup laži".

Nesojen kandidat na volitvah
Mušaraf, sicer nekdanji vojaški poveljnik, se je na oblast prvič povzpel leta 1999, ko je s krvavim prevratom odstranil Navaza Šarifa. Državo je vodil devet let, ko pa je izgubil na volitvah, je zapustil domovino in štiri leta živel v Dubaju in Londonu. V Pakistan se je vrnil v začetku leta z željo, da bi svojo stranko vodil na parlamentarnih volitvah, a so mu to preprečili. Namesto potegovanja za glasove volivcev se je znašel v hišnem priporu.

Na oblasti je trenutno spet Navaz Šarif, ki je v začetku leta slavil na volitvah. Tudi njegova vlada si želi "obračunati" z Mušarafom, dejali so, da bodo vložili obtožnico proti njemu zaradi izdaje.