Mušaraf je začel tožiti zaradi bolečin v prsih. Foto: EPA
Mušaraf je začel tožiti zaradi bolečin v prsih. Foto: EPA

Mušaraf, ki je obtožen izdaje in drugih kaznivih dejanj, je bil na poti na sodišče, ko se je začel pritoževati zaradi bolečin v prsih. Nekdanjega generala in predsednika so tako po besedah policijskega uradnika Džana Muhamada namesto v sodno dvorano odpeljali v kardiološki center oboroženih sil v mestu Ravalpindi. Njegov odvetnik Ahmad Raza Kasuri je povedal, da so ga hospitalizirali po zdravnikovih navodilih.

Že pred pojavom Mušarafovih zdravstvenih težav pa so sodišče zjutraj protestno zapustili odvetniki nekdanjega predsednika, ki trdijo, da jim grozijo in jih nadlegujejo.

Sojenje zaradi groženj preloženo na 2. januar
Sojenje 70-letnemu Mušarafu naj bi se na posebnem sodišču v Islamabadu začelo že 24. decembra lani, a so ga zaradi varnostnih groženj preložili, saj so blizu ceste, po kateri naj bi se peljal Mušaraf, našli razstrelivo in dve pištoli.

Začetek sojenja so tako preložili na 1. januar, a Mušarafa znova ni bilo, saj je njegova odvetniška ekipa prepričana, da pogoji za prihod nekdanjega predsednika na sodišče niso izpolnjeni zaradi nezadostnih varnostnih ukrepov. Tričlanski sodni senat je branje obtožnice zato preložil za en dan, sodnik Fajsal Arab pa je odločil, da se mora danes Mušaraf v vsakem primeru pojaviti na sodišču.

Več procesov proti nekdanjemu predsedniku
Mušaraf je prvi nekdanji pakistanski vojaški poveljnik, ki se mora zagovarjati na sodišču. Proti nekdanjemu predsedniku, ki se je lani marca prostovoljno vrnil iz izgnanstva, da bi sodeloval na majskih parlamentarnih volitvah, so v Pakistanu sprožili številne postopke zaradi kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil med svojo vladavino med letoma 1999 in 2008. Eden izmed primerov se nanaša tudi na atentat na nekdanjo premierko Benazir Buto. Za obtožbami stoji pakistanska vlada, Mušarafova obramba pa trdi, da so obtožbe politično motivirane.