Nekateri Indijci so se od žene ločili kar prek spletne aplikacije. Foto: Reuters
Nekateri Indijci so se od žene ločili kar prek spletne aplikacije. Foto: Reuters

Sodišče je odločitev o ukinitvi takojšnje razveze sprejelo tesno, saj so za preklic glasovali trije sodniki, dva pa sta bila proti. Vrhovno sodišče sicer sestavlja pet sodnikov, ki pripadajo petim najbolj razširjenim veram v Indiji - hinduizmu, krščanstvu, islamu, sikhizmu in zaratrustrstvu.

Pobudo za ukinitev takšne takojšnje ločitve je na sodišče vložila skupina petih muslimank, ki so na tak način ostale brez moža, podprli pa sta jih tudi dve skupini za pravice žensk. Sodišče jim je dalo prav, saj je sporočilo, da je pravilo trikratnega talaka "neislamsko" in da "ne sodi v versko prakso ter krši ustavno moralnost". Mnoge indijske muslimanke so razsodbo sodišča označile za zgodovinsko zmago.

Indija je sicer ena izmed peščice držav, kjer je bila ta možnost v veljavi, saj je v več kot 20 muslimanskih državah, med drugim tudi v Pakistanu in Bangladešu, ta običaj prepovedan. Tako so se muslimani, živeči v Indiji, lahko od svojih žena ločili prek telefona, pisma ali celo s sporočilom, ki so jim ga poslali prek Skypa ali priljubljenih aplikacij za klepet, kot je WhatsApp, piše BBC. Če so na kakršen koli omenjeni način trikrat zapisali talak, so postali razvezani, žena pa jim ni mogla oporekati. Vse več žensk, ločenih na ta način, je zato pravico iskalo na sodišču.

Pravilo trojnega talaka v Koranu ni omenjeno, prav tako o njem ne govori islamsko šeriatsko pravo, a se je kljub temu uveljavilo v praksi. Islamski učenjaki pravijo, da je v Koranu zapisano, da mora ločitveni postopek trajati vsaj tri mesece, saj s tem zakonca dobita čas za spravo in premislek.