Predstavniki obrambnega ministrstva so obiskali tri vojaške akademije. Foto: EPA
Predstavniki obrambnega ministrstva so obiskali tri vojaške akademije. Foto: EPA

Poročila o spolnih napadih so lani porasla za skoraj 60 odstotkov. V akademskem letu 2010-2011 so jih zaznali 65, leto prej pa 41.
Čeprav ministrstvo ni moglo navesti točnih razlogov za ta porast, pa poročilo ugotavlja, da bi vlogo pri povečanju primerov lahko igrala prizadevanja akademij pri spodbujanju žrtev, naj spolne napade prijavijo.

Za poročilo so predstavniki ministrstva obiskali ameriško vojaško akademijo, ameriško mornariško akademijo in akademijo ameriških zračnih sil. Kljub porastu prijav spolnih napadov je večina akademskih programov zadovoljila zahtevam obstoječih politik. Na mornariški akademiji so tako vzpostavili posebno terapevtsko skupino za pomoč žrtvam, na akademiji zračnih sil pa program za spodbujanje prijav spolnih napadov.

Vsaka peta ženska ...
Obrambno ministrstvo ZDA je ob tem napovedalo dve novi politiki v podporo žrtvam spolnih napadov: žrtve, ki so vložile prijavo, lahko zdaj zahtevajo pospešeno premestitev, poročila o spolnih napadih pa bodo zdaj zapečatili za 50 let v primerih brez omejitve in pet let v omejenih primerih.

Poročila prihaja le nekaj dni za tem, ko so v ZDA objavili študijo, ki je pokazala, da je bila vsaka peta ženska v ZDA vsaj enkrat v svojem življenju posiljena ali pa spolno napadena.