Hamas na dan pogreba Šimona Peresa poziva k dnevu jeze. Foto: EPA
Hamas na dan pogreba Šimona Peresa poziva k dnevu jeze. Foto: EPA
false
Šimon Peres je bil izraelski predsednik med letoma 2007 in 2014. Pred predsedniškim mandatom je bil dvakrat tudi predsednik izraelske vlade ter dvakrat začasni premier in član 12 izraelskih vlad. Foto: EPA

"Svoje užaljene ljudi pozivamo k spopadom s strahopetnimi vojaki izraelske okupacije," je Hamas zapisal na letakih. Svojega poziva Hamas sicer ni neposredno povezal s Peresovim pogrebom, je pa gibanje Hamas v odzivu ob smrti Peresa izrazilo veselje in Nobelovega nagrajenca označilo za vojnega zločinca.

Na pogrebu številni svetovni voditelji
Pogreba Šimona Peresa se bodo sicer udeležili številni svetovni voditelji, udeležil pa se ga bo tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, čigar sporočilo je nasprotno Hamasovemu. Dejal je, da želi z udeležbo želi "poslati močno sporočilo Izraelcem, da Palestinci podpirajo mir in cenijo prizadevanja ljudi, zavezanih miru, kakršen je bil Šimon Peres". Poleg Abasa bosta del palestinske delegacije tudi glavni pogajalec Saeb Erekat in vodja varnostne službe Majid Faraj.

Svojo udeležbo so napovedali tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande, ameriški predsednik Barack Obama, kanadski premier Justin Trudeau, avstralski premier Malcom Turnbul, britanski prestolonaslednik princ Charles, mehiški predsednik Enrique Pena Nieto in drugi. Iz Slovenije se bo pogreba udeležil predsednik države Borut Pahor.

Šimon Peres je bil zadnji iz generacije politikov, ki so bili navzoči ob "rojstvu Izraela" leta 1948. Državniški pogreb bo v petek. Skupaj s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom in izraelskim premierjem Jicakom Rabinom je leta 1994 prejel Nobelovo nagrado za mir.