Ribiči so morali zaradi tajfuna ostati v pristaniščih. Foto: Reuters
Ribiči so morali zaradi tajfuna ostati v pristaniščih. Foto: Reuters
Filipini
Ker trajekti ne vozijo, je na cestah nastala dolga kolona tovornjakov. Foto: Reuters

Temu območju grozijo visoki valovi, poplave in zemeljski plazovi. Tajfun je pred tem prečkal severni vrh otoka Samar, na katerem živi 1,5 milijona ljudi. Otok Samar je bil eno izmed območij, ki je utrpelo največjo škodo leta 2013 v tajfunu Haiyan, ko so visoki valovi odplavili celotne skupnosti in zahtevali okoli 7.350 življenj.

Štirimetrski valovi
Oblasti so opozorile, da bi tajfun Melor lahko s seboj prinesel do štiri metre visoke valove, odpihnil pločevinaste strehe in podiral drevesa, močno deževje pa bi lahko povzročilo poplave in zemeljske plazove. Zaradi tajfuna so odpovedali več notranjih poletov, trajekti in ladje pa so ostali v pristaniščih.

Samo v provinci Albay so evakuirali skoraj 600.000 ljudi, okoli 130.000 pa so jih evakuirali iz bližnjega Sorsogona.

Vlada je pripravila več kot 200.000 paketov hrane in drugih potrebščin za nujno pomoč. Tajfun naj bi osrednji del države zapustil v torek zjutraj, nato pa naj bi pot nadaljeval proti Južnokitajskemu morju. Tako bo imel zelo podobno pot kot katastrofalni tajfun Haiyan.

Filipine sicer letno v poprečju prizadene 20 tajfunov. Zadnji tajfun Koppu je oktobra na severu zahteval 54 življenj, več deset tisoč ljudi pa je moralo zapustiti domove.