Afera Patria še kar odmeva. Foto: BoBo
Afera Patria še kar odmeva. Foto: BoBo
Sojenje v zadevi Patria
Zaradi afere je bil pred kratkim obsojen Janez Janša. Foto: BoBo

V obtožnici omenjajo, da so podkupnino ponujali ali izročili hrvaškemu predsedniku in nekdanjemu direktorju družbe Đuro Đaković.

Nekdanjega glavnega direktorja družbe Patria in še dvojico nekdanjih zaposlenih v finski družbi bremenijo podkupovanja hrvaških uradnikov. Podkupovanju na Hrvaškem naj bi namenili približno 1,5 milijona evrov, ki naj bi jih ponujali prek posrednika iz Avstrije.

Kot navaja tožilstvo, so obtoženci obljubili in delno tudi izplačali podkupnino v vrednosti pet odstotkov od prodajne cene oklepnikov. Hrvaška je leta 2007 sklenila pogodbo o nakupu 84 finskih oklepnikov v vrednosti 112 milijonov evrov. Za potrebe hrvaške vojske pa so pozneje kupili še 42 oklepnikov.

Podkupnine sprejemal Mesić?
Čeprav na Finskem ne omenjajo imen, je mogoče sklepati, da prejemanja podkupnine sumijo nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ker gre za dogodke iz njegovega drugega petletnega mandata. Mesić je večkrat zavrnil obtožbe in poudaril, da ni na noben način vplival na odločitev o nakupu finskih oklepnikov za hrvaško vojsko.

Tudi takratni direktor družbe Đuro Đaković iz Slavonskega Broda, Bartol Jerković, je zanikal svojo vpletenost v kakršne koli morebitne sumljive posle pri sklepanju poslov s predstavniki finskega podjetja. V podjetju iz Slavonskega Broda so sestavili večino kupljenih oklepnikov.

"Slovenska in hrvaška veja neločljivo povezani"
Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist je sredi junija za finske medije potrdil, da so vsi trije finski državljani osumljeni tudi v primeru podkupovanja v Sloveniji. Finski državni tožilec Jukka Rappe pa je takrat izjavil, da sta slovenska in hrvaška veja afere Patria neločljivo povezani, ker gre za skorajda enake dokumente, podjetja in osumljence.

Na hrvaškem obrambnem ministrstvu so ob vsakem sumu nepravilnosti pri pogodbah s Patrio izpostavili, da je bil posel s finsko družbo povsem transparenten in brezmadežen ter da se konkurenca iz avstrijske Styrie ni pritožila na postopke razpisa in končne odločitve. Dodali so, da je bila ponudba Patrie za 40 milijonov evrov cenejša kot ponudba avstrijskega Steyrja.

Hrvaški obrambni minister Ante Kotromanović je lani dejal, da se bo še razkrilo, ali so bili posli glede Patrie "čisti ali ne". Potrdil je, da so hrvaškemu državnemu tožilstvu poslali vse dokumente, ki so povezani s spornim nakupom oklepnikov.

Obsodba za Janšo
Na Finskem so leta 2009 sprožili preiskavo proti Patrii zaradi suma pranja denarja in korupcije, leta 2010 pa so se preiskavi pridružili tudi v Avstriji in na Hrvaškem. Skupna preiskava je prinesla obtožnice za kazniva dejanja na Finskem ter v Avstriji in Sloveniji.

Nekdanji slovenski premier in predsednik SDS-a Janez Janša je bil pred kratkim na prvi stopnji obsojen na dve leti zapora zaradi sprejemanja podkupnine pri pogajanju s Patrio glede nakupa 136 oklepnikov za Slovensko vojsko. Sodba še ni pravnomočna.

Aprila letos so na Dunaju na tri leta zapora obsodili posrednika Patrie Hans-Wolfganga Riedla zaradi podkupovanja v Sloveniji. Riedl je pričal o srečanjih na Pantovčaku, ko je bil hrvaški predsednik Mesić. Ko gre za posle s Patrio, je Mesić leta 2011 potrdil, da je neimenovana oseba iz Hrvaške neuspešno poskusila posredovati pri Patrii, da bi sklenila ugodnejšo pogodbo s Hrvaško, in sicer po tem, ko so pogodbo leta 2007 že podpisali.