Protesti so tokrat minili mirno. Foto: Reuters
Protesti so tokrat minili mirno. Foto: Reuters

Na pariških ulicah se je kljub prizadevanjem francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bi našel rešitev za to krizo, zbralo več tisoč ljudi. Protesti so, kot kaže, tokrat potekali mirno, saj o nasilnih incidentih ni poročil.

Protestniki so vihteli transparente s pozivi k odstopu Macrona in z obsodbami nasilja policije, ob tem pa so pozivali Parižane, naj se pridružijo gibanju rumenih jopičev.

Množica se je najprej zbrala na trgu Les Invalides blizu Eifflovega stolpa, nato pa se je sprehodila po mestu.

Protestniki so se zbrali tudi v drugih mestih po državi, med drugim v Lyonu, Rouenu in Toulousu.

Za varnost je po vsej državi skrbelo okoli 80.000 pripadnikov varnostnih sil, od tega 5.000 v Parizu.

Macron v iskanju rešitev

Kljub Macronovemu iskanju rešitev protestniki še kar vztrajajo. Foto: Reuters
Kljub Macronovemu iskanju rešitev protestniki še kar vztrajajo. Foto: Reuters

Današnji protesti so potekali kljub prizadevanjem Macrona, ki je v torek s srečanjem z več kot 600 župani iz Normandije začel "veliko nacionalno razpravo", s katero želi pomiriti jezo udeležencev protestov rumenih jopičev.

Razprava bo v iskanju odgovorov vlade na zahteve gibanja rumenih jopičev potekala do 15. marca, nato naj bi analizirali rezultate, odločitve pa naj bi francoska vlada sprejela do konca aprila. Predsednik bo v okviru razprave obiskal še številne druge kraje po vsej Franciji.

Macron je v nedeljo v pismu državljanom predlagal 35 vprašanj za razpravo. Med njimi so izpostavljene štiri glavne teme: kupna moč prebivalstva, davčna politika, demokracija in v tem okviru migracije in okolje.

S tem se je odzval na proteste rumenih jopičev, ki ob koncih tedna od 17. novembra potekajo po vsej Franciji. Francozi s tem protestirajo proti fiskalni in socialni politiki vlade, ki je po njihovem prepričanju nepravična, in zahtevajo večjo kupno moč prebivalcev.