Prebivalci Haitija so jezni na ZN zaradi pomanjkanja pomoči po uničujočem orkanu, niso pa pozabili izbruha kolere leta 2010, za katerega so bili krivi pripadniki mirovnih enot ZN-a. Foto: EPA
Prebivalci Haitija so jezni na ZN zaradi pomanjkanja pomoči po uničujočem orkanu, niso pa pozabili izbruha kolere leta 2010, za katerega so bili krivi pripadniki mirovnih enot ZN-a. Foto: EPA

Da bi razgnale skupino v mestu Les Cayes, ki je na konvoj metala kamne, so policija in mirovne enote ZN-a uporabile solzivec. V državi je na obisku generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je dejal, da je bil priča napadu. Kot je dejal, razumejo "nepotrpežljivost in jezo prebivalcev, ki čakajo na nujno pomoč", zagotovil pa je, da delajo vse, kar lahko, da omogočijo čimprejšnjo dostavo pomoči.

Kot poroča BBC, so razmere v državi po uničujočem orkanu Matthew, zaradi katerega je umrlo med 900 in 1.000 ljudi, napete. Številni ljudje, katerih pridelki in zaloge vode so uničeni, namreč še vedno niso prejeli pomoči. Humanitarno pomoč tako nujno potrebuje več kot 1,4 milijona ljudi.

Orkan, ki je prizadel Haiti 4. oktobra, je uničil ali poškodoval okoli 120.000 domov. Ban je obiskal prizadete dele države. Dejal je, da ga je zelo razžalostilo "popolno uničenje", ki ga je videl. Prejšnji teden je generalni sekretar ZN-a pozval k "množičnemu odzivu" za pomoč najrevnejši državi na zahodni polobli. ZN je želel zbrati za skoraj 120 milijonov dolarjev nujne pomoči, a mu je uspelo zbrati le majhen del tega. Ban je države po svetu pozval, naj prispevajo več.

Strah pred kolero
Zdaj se po Haitiju širi še strah pred izbruhom kolere, saj so na jugozahodu zaznali povečano število smrtnih primerov zaradi te bolezni. Kolera se je na Haitiju pojavila in razširila okoli 10 mesecev po uničujočem potresu leta 2010 zaradi neustrezne kanalizacije oporišča mirovnih enot ZN-a. Po potresu, ki je zahteval več kot 230.000 žrtev, je zaradi kolere takrat umrlo še skoraj 10.000 ljudi. Kot je zdaj dejal Ban, bodo naredili, kar lahko, da zaustavijo epidemijo kolere in nudijo podporo družinam umrlih.