Na meji z Makedonijo v Gevgeliji vztraja več tisoč prebežnikov na nikogaršnji zemlji. Makedonci ne spustijo naprej nikogar razen Sircev, Iračanov in Afganistancev, preostali pa so ujeti na mejnem območju z Grčijo. Foto: Reuters
Na meji z Makedonijo v Gevgeliji vztraja več tisoč prebežnikov na nikogaršnji zemlji. Makedonci ne spustijo naprej nikogar razen Sircev, Iračanov in Afganistancev, preostali pa so ujeti na mejnem območju z Grčijo. Foto: Reuters


Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto, je vlak z 798 migranti na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova prispel zjutraj okoli 8. ure. Policisti so po opravljenih policijskih postopkih ter zdravstveni in humanitarni oskrbi vse tujce z vlakom in avtobusi pospremili proti Jesenicam, od koder so se odpeljali naprej proti Avstriji. Po napovedih hrvaških varnostnih organov bo po 20. uri iz Slavonskega Broda v Dobovo prispel naslednji vlak, na katerem naj bi bilo 953 prebežnikov.

Po podatkih policije danes ob 18. uri v nobenem od osmih sprejemnih centrov po Sloveniji ni bilo prebežnikov. V namestitvenem centru v Šentilju pa je bilo ob 18. uri šest migrantov, v Gornji Radgoni sta bila dva, v centru za tujce v Postojni pa jih je bilo 108.

Od 17. oktobra letos so sicer policisti v Dobovi sprejeli že 200.004 prebežnike. V povprečju so dnevno opravili policijske postopke s 5.300 prebežniki. V nastanitvene centre v notranjost države so tujce vsak dan povprečno spremljali s petimi vlaki in dvajsetimi avtobusi. Vse tujce so po prihodu v Slovenijo oskrbeli tudi humanitarni in zdravstveni delavci.

Prvič od začetka krize
V sredo se je sicer prvič po začetku prebežniške krize zgodilo, da od polnoči do poldneva v hrvaških begunskih centrih niso sprejeli niti ene osebe. Hrvaška je v sredo sprejela nekaj več kot 1.800 ljudi, ki so jih organizirano prepeljali iz Srbije, od začetka prebežniškega vala pa nekaj manj kot 445.000.

Pariz, veter na Egeju, ostrejši nadzor
Zmanjšanje števila beguncev, ki prihajajo na Hrvaško, je posledica dejstva, da je manj migrantov prispelo tudi iz Turčije v Grčijo. V nedeljo je na vse grške otoke po podatkih IOM-a (Mednarodne organizacije za migracije) prišlo vsega 155 prebežnikov, pri čemer pa je organizacija ocenila, da je to posledica močnega vetra na Egejskem morju in sočasnih vaj turške mornarice. V zadnjih dneh sicer znova prihaja več prebežnikov, a vseeno veliko manj kot pred Parizom.

Predvsem pa zaprte meje za ekonomske migrante
Sočasno so poostreni nadzor morske meje s Turčijo začele izvajati tudi grške varnostne sile. Po terorističnih napadih v Parizu se je vsaj začasno zmanjšalo prečkanje morja iz Turčije v Grčijo. Sočasno so Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Srbija in Makedonija zaprle mejo za vse, ki ne prihajajo iz Sirije, Iraka ali Afganistana, saj so jih označili za ekonomske migrante, tako da spuščajo naprej samo še begunce, kar je sprožilo verižno reakcijo vzdolž balkanske migracijske poti.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.