Kosorjevo maja čakajo strankarske volitve v HDZ-ju. Foto: EPA
Kosorjevo maja čakajo strankarske volitve v HDZ-ju. Foto: EPA

Po poročanju hrvaškega časopisa Jutarnji list je Uskok začel preiskavo Fimi-media II. Afero Fimi-media je odprl nekdanji član uprave hrvaške zavarovalnice Croatia osiguranja Damir Mihanović, ki je prvi spregovoril o spornem srečanju nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja z direktorji javnih podjetij leta 2007.

Sanader naj bi priporočil direktorjem, naj uporabljajo storitve oglaševalske agencije Fimi-media, takratnega vodje hrvaške carine in blagajničarja HDZ-ja Mladena Barišića pa je predstavil kot posrednika pri poslih.

Prek Fimi-medie naj bi iz javnih podjetij in ministrstev ukradli najmanj 13,5 milijona evrov, ki so domnevno končali v črnih skladih HDZ-ja in v žepih posameznikov. V začetku februarja bodo odločali o upravičenosti Uskokove obtožnice v tem primeru, v katerem je prvoobtoženi Sanader kot pravna oseba pa med drugim tudi HDZ.

Strategija obrambe že pripravljena?
Mihanović je prejšnjo nedeljo Kosorjevo javno obtožil, da je vedela, da denar, ki ga je Barišić prinesel iz uprave carine in izročil računovodkinji HDZ-ja Marici Glavaš januarja 2010, izvira iz črnega sklada stranke. Kljub temu so ga v sefu HDZ-ja hranili do oktobra 2011. Gre za 300.000 evrov in dva milijona kun (266.000 evrov).

"Ta podrobnost bi lahko bila ključna v preiskavi proti vodji HDZ-ja Jadranki Kosor," ocenjuje Jutarnji list, ki navaja člen kazenskega zakonika o odgovornosti oseb, ki skrivajo denar, pri katerem obstajajo sumi o zakonitem poreklu.

Časopis dodaja, da se Kosorjeva očitno zaveda omenjene nevarnosti. Na podlagi njenega lanskega pričevanja v Uskoku sklepajo, da je že pripravila strategijo obrambe. Kosorjeva naj bi namreč odgovornost za "ostanke Sanaderjevega črnega sklada" preložila na generalnega sekretarja stranke Branka Bačića, ki je denar tudi izročil Uskoku.

Jutarnji list še navaja, da preiskava z delovnim naslovom Fimi-media II poleg financiranja predsedniške kampanje Kosorjeve obsega tudi nakup obleke zanjo in njene sodelavce ter letalskih vozovnic za nekdanjo premierko.

Kosorjeva zanika grožnje
Časnik pa navaja tudi, da je Mihanović v pogovoru za Hrvaško televizijo prejšnjo nedeljo razkril še, da so mu prek posrednikov grozili z vrha nekdanje vlade. Mihanović zaradi tajnosti preiskave ni želel odgovoriti, kdo naj bi mu grozil, je pa dejal, da obstaja posnetek telefonskega pogovora in da je grožnje izrekel ženski glas.

Kosorjeva je v popoldanskih urah sklicala izredno novinarsko konferenco na sedežu HDZ-ja, na kateri je zavrnila "vse Mihanovićeve insinuacije". "Nikoli nisem nikomur grozila," je dejala predsednica HDZ-ja. Ni pa želela odgovoriti na novinarsko vprašanje, zakaj ni umazanega denarja takoj prijavila preiskovalcem. Kot je pojasnila, je vse, kar je vedela o tem, povedala na sedežu protikorupcijskega urada.

Ocenila je še, da so vse obtožbe na njen račun posledica spopadov v HDZ-ju med kampanjo za strankarske volitve, ki so napovedane za 20. maj. "Jasno je, da so se drugi predsedniški kandidati znesli nad menoj. Vse razumem kot prizadevanja, da bi me eliminirali," je sklenila Kosorjeva.