Hrvaško je letos prizadelo več hudih požarov. Foto: EPA
Hrvaško je letos prizadelo več hudih požarov. Foto: EPA
Požarih na Hrvaškem še vedno ogrožajo naselja

Skupno je v noči z nedelje na ponedeljek izbruhnilo več kot 10 požarov. Najhuje je na območju Benkovca blizu Zadra, kjer ogenj ogroža stanovanjske hiše in je tudi že dosegel avtocesto.

Na pomoč gasilcem iz zadrske županije so poslali več gasilskih letal, z ognjenimi zublji se bori tudi okoli 100 vojakov, poroča HRT. "Na območju Benkovca moramo zaradi treh ali štirih požarov še vedno braniti hiše", je za televizijo N1 dejal gasilski poveljnik v zadrski županiji Željko Šoša. Požari so izbruhnili tudi pri Pakoštanah, Svetem Filipu in Jakovu, Vrani in Turnju.

Glavni poveljnik hrvaški gasilcev Slavko Tucaković je popoldan potrdil, da na območje Zadra prihajajo gasilci z vseh delov Hrvaške, ki bodo nadomestili utrujene kolege. Gasilci so prav tako preprečili, da bi požar zajel vojašnico v Zemuniku nedaleč od Zadra.

Požar povzročil kaos na avtocesti
Požar je dosegel tudi avtocesto med Benkovcem in Zadrom. Razmere tam so kaotične, saj naj bi več voznikov zaradi ognja svoja vozila sredi avtoceste obrnilo in vozilo v nasprotno smer, stran od ognja, poroča Index.hr. Avtocesto so medtem že zaprli, že prej pa so nehali pobirati cestnino, da bi pospešili pretok vozil, zapuščajočih avtocesto.

Požari naj bi bili podtaknjeni
Prve ocene gasilcev in policistov kažejo, da je bila večina novih požarov podtaknjena. Med gašenjem v Turnju so gasilci našli več nenavadnih steklenih ampul, v katerih so papirčki in pripravek iz fosforja - ampule so že poslali v analizo v Biograd, poroča HRT.

Obsežen gozdni požar na Hvaru
Na polotoku Kabal pri Starem Gradu na otoku Hvar pa je okoli 9. ure izbruhnil gozdni požar, ki so ga gasilci že lokalizirali, a ga je nato močna burja razpihala na vse strani. Zdaj se požar hitro širi. Poleg vseh 50 hvarskih gasilcev z 20 vozili je na kraju dogodka tudi pet gasilskih letal. Gasilec Nikša Dužević je za hrvaški radio povedal, da je stanje kritično, ker se požar širi proti vrhu polotoka Kabal, ki meri 865 hektarjev, a pričakuje, da jim bo z gasilskimi letali uspelo zamejiti požar.

Najhujša sezona v zadnjih letih
Požari na Hrvaškem so v letošnji poletni sezoni najhujši v zadnjih letih. Vodja gasilcev Tucaković je poudaril, da je v letu 2012 v požarih zgorelo 41.000 hektarjev gozdov in rastlinja, letos pa že 83.000 hektarjev. Pojasnil je, da je bilo letos dolgo obdobje brez dežja z veliko močnega vetra ter izpostavil tudi neodgovornost ljudi, ki naj bi namenoma ali nehote povzročili številne požare ob obali.

Požarih na Hrvaškem še vedno ogrožajo naselja