"Zagreb ima župana, ki je župan vseh občanov, ki je odgovoren in je gospod. Tudi po 19.00 bo še vedno imel odgovornega župana, ki bo župan vseh občanov in ki bo gospod župan," je dejal ob oddaji svoje glasovnice Milan Bandić. Foto: EPA
Volitev v Evropski parlament se je pred mesecem dni udeležilo le dobrih 20 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: EPA
Hrvaška na lokalnih volitvah: V Zagrebu slavi Bandić

Po izredno slabi volilni udeležbi na volitvah poslancev za Evropski parlament aprila letos, ko je bila volilna udeležba zgolj 20-odstotna, so Hrvati z udeležbo na lokalnih volitvah dokazali, da jih politika še vedno zanima, poroča državna televizija HRT.
Do 16. ure se je volitev udeležilo 32,9 odstotka volivcev, kar je podobna volilna udeležba, kot je bila na zadnjih volitvah leta 2009.
Drugi krog županskih volitev 2. junija
V štirih največjih hrvaških mestih, Zagrebu, Splitu, Osijeku in Reki, bodo župane verjetno dobili šele v drugem krogu. Le v Splitu v drugem krogu ne bo dozdajšnjega župana, najbližje zmagi v prvem krogu pa je Vojko Obersnel (SDP) na Reki.

Po vzporednih volilnih izidih, ki jih je za HRT opravila agencija Ipsos PULS, se bosta v drugi krog za župana Zagreba uvrstila dozdajšnji župan Milan Bandič, ki naj bi prejel okoli 44,1 odstotka glasov, in s 25 odstotki hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić.
Sprememba na položaju pa bo očitno v Splitu, saj volivcev ni prepričal dozdajšnji župan Željko Kerum, ki je v zadnjih dneh postal prava atrakcija na spletu, ko je zaokrožila njegova fotografija, na kateri župan sedi na stolu v modri trenirki, v roki drži plastični kozarec s pijačo, na čelo pa si je položil rezino pršuta.
V drugi krog se bosta tako uvrstila Ivo Baldasar (30,62 odstotka) in Vjekoslav Ivanišević (22,51 odstotka), Kerum naj bi prejel le 16,43 odstotka glasov.
Drugi krog volitev v Osijeku
V Osijeku naj bi največ glasov prejela Krešimir Bubalo (36,11 odstotka glasov) in Ivan Vrkić (28,51 odstotka), na Reki pa Vojko Obersnel (48,92 odstotka) in Hrvoje Burić (16,03 odstotka).

Za zmago v prvem krogu bi morali kandidati osvojiti 51 odstotkov glasov.

V Osijeku in na Reki ni sprememb
Kot še poroča HRT, je med strankami v Zagrebu osvojila največ glasov koalicija SDP-HSN (26,48 odstotka), šele nato sledita koalicija z Milanom Bandićem in HDZ-HSP.
V Splitu bo očitno slavila koalicija koalicija HDZ-HSP (23,16 odstotka).
Na Reki je znova dobila največ glasov koalicija SDP-HNS (45,83 odstotka), v Osijeku pa koalicija HDSSB in Zeleni Hrvatska (31,06 odstotka glasov).

Lokalne volitve napoved parlamentarnih
Pravico voliti predstavnike v lokalni in regionalni samooupravi ima 3,7 milijona hrvaških državljanov. Odprtih je bilo 6.600 volišč v 20 županijah, 127 mestih in 429 občinah.

Volivci so neposredno izbirali izvršno oblast, torej načelnike občin, župane in predsednike županij po večinskem dvokrožnem sistemu, po proporcionalnem sistemu pa so izbirali člane lokalnih svetov in skupščin.
Lokalne volitve na Hrvaškem so pomembne tudi zato, ker praviloma nakažejo izid na parlamentarnih volitvah.

Hrvaška na lokalnih volitvah: V Zagrebu slavi Bandić