Požgan sedež policijske postaje v Mariupolu. Foto: Reuters
Požgan sedež policijske postaje v Mariupolu. Foto: Reuters
Dan zmage nad nacizmom poteka na vzhodu Ukrajine v senci spopadov med prokijevskimi silami in proruskimi uporniki. Foto: EPA

Nasilje se je začelo, ko je skupina ljudi odšla pred tamkajšnjo policijsko postajo, ki jo zasedajo proruski aktivisti in oblegajo ukrajinske sile. Ukrajinski vojaki so po neuradnih podatkih začeli streljati na skupino. Avakov je na svojem Facebook profilu zatrdil, da je do spopadov prišlo, ko je skupina 60 "teroristov" napadla policijsko postajo. Minister je še zapisal, da je nasilje zahtevalo življenja 20 proruskih upornikov in enega policista. Po navedbah Avakova je bilo ranjenih še pet policistov, štirje uporniki pa so bili aretirani.

Ukrajinske oblasti so že pred današnjim dnevom zmage, s katerim se spominjajo dokončne kapitulacije nacistične Nemčije in s tem konca druge svetovne vojne v Evropi, posvarile pred provokacijami ob prazniku.

Boj za mejni prehod?
Iz regije Lugansk na vzhodu Ukrajine pa poročajo o obmejnem incidentu. Skupina oborožencev v črnih uniformah je po besedah vodje ruske carinske službe Andreja Beljaninova skušala zavzeti mejni prehod Izvarino na rusko-ukrajinski meji. Skupina je zažgala tamkajšnje prostore carinske službe in nato pobegnila.

Požar na TV-postaji
Na eni od televizijskih postaj v ukrajinski prestolnici Kijev pa je ponoči izbruhnil požar, ki je uničil kable, zaradi česar je postaja prenehala oddajati. Ukrajinske oblasti sumijo, da je šlo za rusko sabotažo, nekateri strokovnjaki pa opozarjajo, da je možno, da je šlo zgolj za kratek stik. Požar so hitro pogasili.