Stara trdnjava v Derbentu je ena večjih turističnih znamenitosti lepe, a nemirne regije. Foto: Reuters
Stara trdnjava v Derbentu je ena večjih turističnih znamenitosti lepe, a nemirne regije. Foto: Reuters

"S pomočjo Alaha so lahko bojevniki kalifata napadli skupino predstavnikov ruskih varnostnih sil v mestu Derbent v južnem Dagestanu in pri tem ubili enega pripadnika ter ranili več drugih," je navedbe IS-a sporočil ameriški center za nadzor spletnih strani islamistov SITE.

Napad se je zgodil v torek v bližini mestnega obzidja. Derbent velja za najstarejše rusko mesto, ki letos praznuje 2000-letnico.

Islamski uporniki v Dagestanu, nemirni pretežno muslimanski regiji vzhodno od Čečenije, si vse bolj prizadevajo za pridružitev IS-u, ki je sicer junija izjavila, da je tam vzpostavila svojo podružnico.

Džihadistična Fronta al Nusra, sirska veja teroristične mreže Al Kaida je pozvala džihadiste s Kavkaza, da v odgovor na ruske napade v Siriji izvedejo napade v Rusiji.
Prav iz Dagestana je tudi največ ruskih borcev, ki se v Siriji borijo na strani skrajne Islamske države (IS), dagestanski upornik Magomed Vagabov naj bi stal za terorističnim napadom na moskovski podzemni železnici leta 2010, v katerem je umrlo 39 ljudi, v Dagestanu pa sta pred prihodom v ZDA živela tudi brata Carnajev, ki sta izvedla napad na maratonu v Bostonu leta 2013.

V napadu na ruske varnostne sile je bil domnevno ubit pripadnik ruske obveščevalne službe FSB, eden od njih pa je bil ranjen. Strelci, ki so bili domnevno v gozdu, so streljali na ljudi, ki so stali ob utrdbi, po dejanju pa pobegnili.

Del obrambne linije Perzijskega cesarstva
Starodavni Derbent, po nekaterih virih najstarejše rusko mesto, letos praznuje 2.000-letnico, najbolj znan pa je prav po kamniti trdnjavi Naryn-Kala, ki je od leta 2003 na Unescovem seznamu. Trdnjava je bila del severne obrabne linije Perzijskega cesarstva, vladarjem, ki so si sledili na tem območju, pa je služila kar 15 stoletij.

Čeprav večina zunanjih ministrstev obisk nemirnega Dagestana odsvetuje in je vanj izjemno težko priti, pa ruski urad za turizem vseeno vabi obiskovalce, naj raziščejo ozke ulice Derbenta ali pa se namočijo v termalnih vodah okoli prestolnice Mahačkale.