Turške oblasti so okrepile varnost na meji s Sirijo. Foto: Reuters
Turške oblasti so okrepile varnost na meji s Sirijo. Foto: Reuters
Carigrad
Zaradi napada v Surucu so v Turčiji potekali protesti. Foto: Reuters

Guverner pokrajine Sanliurfe Izzetin Kucuk je povedal, da sta policista umrla v napadu, katerega okoliščine pa niso znane. Po navedbah turških medijev je eden izmed policistov pripadnik protiteroristične enote. Oba policista sta bila ustreljena v glavo v hiši v mestu Cejlanpinar, kjer sta prebivala skupaj.

Poslanka prokurdske ljudske demokratske stranke Zija Caliskan je dejala, da incident verjetno ni povezan s terorizmom. Medijska hiša CNN poroča, da policija preiskuje tudi možnost, da je šlo za umor in samomor.

Cejlanpinar leži okoli 160 kilometrov od večinsko kurdskega mesta Suruc, kjer je bilo v ponedeljkovem samomorilskem bombnem napadu ubitih 32 ljudi, več kot sto pa jih je bilo ranjenih. Med žrtvami so bili mladi aktivisti, ki so prišli, da bi na drugi strani meje pomagali pri obnovi sirskega mesta Kobane, ki ga je kurdskim borcem uspelo januarja iztrgati iz rok pripadnikov Islamske države.

Turške oblasti so odgovornost za napad pripisale skrajni sunitski skupini Islamska država, ki nadzoruje del Sirije in Iraka.

Je imel napadalec pomočnico?
Napad je izvedel 20-letni Turek, ki je bil povezan z Islamsko državo, s katero naj bi prvi stik vzpostavil pred dvema mesecema.

Na prizorišču napada v Surucu so sicer našli tudi žensko truplo, ki ga za zdaj niso mogli identificirati, in preiskovalci preverjajo, ali gre morebiti za samomorilsko napadalko in sta bila torej napadalca dva.

Turške oblasti so medtem danes onemogočile Twitter in omejile dostop do Facebooka, s čimer skušajo omejiti širjenje fotografij in posnetkov s prizorišča napada. Onemogočenje spletnih družbenih omrežij je po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu odredilo sodišče v Surucu.

Zaradi krvavega napada so v Carigradu in Ankari v torek potekali protesti, ki se jih je na pobudo Kurdov udeležilo več tisoč ljudi. Oblastem so očitali, da niso preprečile napada, predsednika države Tayyipa Erdogana pa so obtoževali zavezništva z Islamsko državo.