Kosovo se je od Srbije osamosvojilo leta 2008. Foto: EPA
Kosovo se je od Srbije osamosvojilo leta 2008. Foto: EPA
Samuel Žbogar in Bernd Borchardt
Po umoru sta pred novinarje stopila Žbogar imn vodja Eulexa Bernd Borchard. Foto: EPA

Napad se je zgodil okoli 7.30 zjutraj blizu Zvečana v pretežno srbskem delu severa Kosova. Neznanci so streljali na dve vozili s šestimi pripadniki misije Evropske unije Eulex.

Slovenski pripadniki misije EU-ja na Kosovu (Eulex) ob incidentu, ki je zahteval življenje enega pripadnika, niso bili ogroženi. V do zdaj največji civilni misiji Unije sicer sodeluje 12 policistov iz Slovenije.

Trenutno je del misije 2.250 mednarodnih in lokalnih sodelavcev. Gre za policiste, sodnike, zaporniške policiste in carinike. Državi naj bi pomagali pri vzpostavljanju policije, pravosodja in uprave. Misija je delo začela februarja 2008. Slovenski pripadniki so se ji pridružili aprila istega leta, njen mandat pa naj bi se prvotno iztekel 14. junija 2010. Po dvakratnem podaljšanju naj bi zdaj trajal do 14. junija prihodnje leto. Letni proračun misije, ki jo trenutno vodi nemški diplomat Bernd Borchardt, znaša 111 milijonov evrov.

Litovski pripadnik Eulexa je umrl v bolnišnici v Kosovski Mitrovici, kamor so pripeljali tudi dva ranjena policista. Direktor bolnišnice Milan Ivilanović je pojasnil, da so pripadnika Eulexa z dvema strelnima ranama v predelu pljuč in trebuha k njim pripeljali brez znakov življenja nekaj po osmi uri. Skoraj uro so ga poskušali oživljati, a neuspešno. Pred bolnišnico v mestu so vozila Eulexa in kosovske policije.

V terenskem vozilu naj bi bila še carinik in prevajalec. Vozilo je bilo na poti iz Kosovske Mitrovice na mejni prehod Jarinje, kjer naj bi ob 8.00 prevzeli izmeno.

Na območje incidenta so prišli člani posebne enote Eulesa in sile Kforja.

Iz Eulexa so sporočili, da najostreje obsojajo napad in da bodo storili vse, da bi odgovorne privedli pred roko pravice.

Enotnost v obsodbi napada
Predsednik odbora za Kosovo in Metohijo skupščine Srbije Milovan Drecun je prepričan, da je bil uboj policista "načrtovan napad za destabilizacijo severa Kosova pred lokalnimi volitvami 3. novembra". Dodal je, da so se na tem območju že prej pojavljale provokacije in incidenti.

Po oceni srbskega premierja Ivice Dačića je incident uperjen proti srbskim interesom.

"Najostreje obsojamo to dejanje, ki je uperjeno proti državnim in političnim interesom Srbije in srbskega naroda ... Kdor koli že je to zagrešil, je storil nekaj, kar bi si naši sovražniki najbolj želeli," je dejal Dačić.

Napad je "ekstremistično in ne patriotsko dejanje". "Ni strel v Eulex, temveč v prihodnost srbskega naroda na Kosovu", je dejal in zatrdil, da bo vlada v Beogradu vztrajala, da se ujamejo napadalci, in je Eulexu že ponudila svojo pomoč pri iskanju.

Podpredsednik srbske vlade Aleksander Vučić je prepričan, da gre za poskus pokvariti vse, kar je bilo že doseženega na evropski poti. Srbija po njegovem mnenju skrajnežem in teroristom ne sme dovoliti, da bi mislili, da lahko upravljajo državo.

Z najostrejšo obsodbo napada so se odzvali tudi v Prištini in kosovska predsednica Atifete Jahjaga je v sporočilu za javnost zapisala, da je bil namen napadalcev destabilizirati državo in spodkopati ustavni red. Po njenem mnenju so napadalci želeli ustvariti vzdušje negotovosti in strahu pred lokalnimi volitvami 3. novembra.

Kosovski premier Hashim Thaci je v obsodbi napada dejal: "To je strašno in sramotno dejanje za vladavino reda in prava v tem delu Kosova. Obsojamo ga tako prebivalci kot institucije."

"Priložnost za Srbe in Albance"
Odzval se je tudi visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar, ki je poudaril, da je EU kljub umoru odločen nadaljevati svoja prizadevanja na območju.

Po besedah nekdanjega slovenskega veleposlanika je tragedija tudi priložnost za Srbe in Albance, da stopijo skupaj v prizadevanju za normalizacijo odnosov. Izpostavil je, da gre za prvo smrtno žrtev Eulexa, umor pa je šokiral vse.

"Človek si težko predstavlja, da je nekdo pripravljen ubiti nekoga, zato da pošlje, kot mi mislimo, politično sporočilo," je dejal in pojasnil, da na območju obstajajo "določene strukture", ki jim normalizacija odnosov, ki se dogaja prek dialoga pod okriljem Bruslja in katere del so tudi bližajoče lokalne volitve, ne ustreza.

"Te strukture so pripravljene izvesti tudi takšno dejanje, kot je umor mednarodnega predstavnika," je prepričan Žbogar, ki zatrjuje, da takšno sporočilo ne bo ustrahovalo Eulexa ali EU-ja.

"Mi smo odločeni, zdaj še bolj, da je treba dialog nadaljevati, da je to edini način, kako se lahko vzpostavi neka normalnost na Kosovu, v kateri ne bo več prostora za takšne napade," je poudaril.

Ubit pripadnik Eulexa
Ubit pripadnik Eulexa