Rusija je dala veto na predlog ustanovitve mednarodnega tribunala. Foto: Reuters
Rusija je dala veto na predlog ustanovitve mednarodnega tribunala. Foto: Reuters
MH17
17. julija je od tragedije minilo eno leto. Foto: Reuters

"Koščki, ki verjetno pripadajo sistemu Buk zemlja-zrak, nas še posebej zanimajo, saj bi lahko pomagali razvozlati, kdo je bil kriv za sestrelitev potniškega letala," so po poročanju BBC-ja sporočili iz Nizozemske. A strokovnjaki so dodali, da niso dokazali "vzročne povezave" med delci in nesrečo. "Forenzična preiskava se nadaljuje, zato ne moremo špekulirati o končnih izsledkih," je sporočil predstavnik preiskovalcev Wim de Bruin.

Spomnimo, letalo na poletu MH17 iz Amsterdama v Kuala Lumpur je strmoglavilo 17. julija lani, nad ozemljem, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Umrlo je vseh 298 ljudi na krovu. Večina potnikov je bila Nizozemcev.

Kazanje s prstom drug na drugega
Ukrajina in številne zahodne države so za sestrelitev letala ves čas obtoževale proruske upornike. Trdili so, da so uporabili raketni sistem Buk, ki jim ga je dala Rusija. Moskva in uporniki pa vso krivdo zavračajo in trdijo, da so tragedijo povzročili ukrajinski vojaki.

Ekipo preiskovalcev sestavljajo posamezniki iz Ukrajine, Malezije, Avstralije, Nizozemske, ZDA, Rusije in Velike Britanije, torej držav, ki so najtesneje povezane s sestrelitvijo. Zbrali so se v Haagu, da bi preučili osnutek poročila o vzrokih nesreče. Končna različica naj bi bila objavljena oktobra.

Novembra lani so nizozemski preiskovalci potrdili sume, da je bilo letalo sestreljeno, a odgovornih za to še niso opredelili.

Konec julija je Rusija v Varnostnem svetu Združenih narodov z vetom preprečila sprejetje resolucije o ustanovitvi mednarodnega kazenskega sodišča o sestrelitvi letala, ki ga je zahtevala Nizozemska.