Na ladji Padna je med 12-člansko posadko tudi Slovenec. Foto: MMC RTV SLO
Na ladji Padna je med 12-člansko posadko tudi Slovenec. Foto: MMC RTV SLO

Dva pomorščaka iz Hrvaške in enega iz Slovenije je namreč reško trgovsko sodišče določilo za varovanje ladje. Padne zaradi zapadlih dokumentov lastnik ne more obnoviti, 12 članov posadke pa naj bi zadnjo plačo prejela februarja. Reško sodišče je konec junija odločilo, da Padna zaradi dolgov ne sme izpluti iz Kraljevice.

V skladu s tem pa ladje ni smela zapustiti njena posadka, ki ji je kmalu zmanjkalo hrane in pijače. To so jim prinašali prebivalci Kraljevice, ki so se jim člani posadke ob zapustitvi ladje tudi zahvalili.

Ladjo lahko prodajo
Sicer pa koprskega podjetje Euroshipping ne terjajo le člani posadke, temveč tudi Hrvaška, saj ima ladja dolgove tudi zaradi neplačanega goriva. Če lastnik ladje ne bo poravnal vseh njenih dolgov, bodo v Kraljevici ladjo ponudili na prodajo, da bi lahko izterjali vse dolgove.

Euroshipping išče rešitev za obe ladji
Že peti teden pa je v alžirskem pristanišču Bedžaja še ena Euroshippingova ladja, Istra, ki ima po neuradnih informacijah prav tako težave zaradi neplačil računov za gorivo.

Lastnik Euroshippinga Bogdan Glavina je prejšnji teden dejal, da še vedno išče rešitev za obe ladji. Pri tem je opozoril, da se v času, ko ladji stojita, zaradi izpada prihodka finančne težave poglabljajo.

Potrdil je, da se bo po sklepu koprskega okrajnega sodišča zaradi dolga podjetja do Nove Ljubljanske banke in Porsche Leasinga septembra na dražbi prodajal poslovni prostor v lasti Euroshippinga po izklicni ceni 58.000 evrov.