Če se želimo izogniti gneči, je najbolje, da se na pot podamo v soboto. Foto: EPA
Če se želimo izogniti gneči, je najbolje, da se na pot podamo v soboto. Foto: EPA

Po podatkih nemškega avtomobilskega kluba Adac so prometno najbolj obremenjeni deli v državi Severno Porenje - Vestfalija na zahodu ter Bavarska in Baden Württemberg na jugu. V teh treh zveznih deželah je bilo skupno 45 odstotkov vseh prometnih zamaškov v Nemčiji.

Število prometnih zastojev je v primerjavi z letom 2013 naraslo za 15 odstotkov, medtem ko se je njihova skupna dolžina povečala za 2,5 odstotka. Po besedah tiskovnega predstavnika Adaca Andreasa Hölzla so te številke neposredno povezane s porastom prometa na nemških cestah.

"Petek je najbolj obremenjen dan v tednu, ko pogledamo sliko na letni ravni," je dejal Hoelzel in dodal, da velja sobota v povprečju za najboljšo možnost za tiste, ki se želijo izogniti gneči.

Adac ocenjuje, da je nemška avtocestna mreža dosegla svojo mejo zmogljivosti, gradnja cest pa zaostaja za načrti. Od 2.200 kilometrov cest, ki so bili na seznamu prednostnih gradenj za obdobje med letoma 2001 in 2015, je bila do konca lanskega leta končana le polovica.