Avtobus (na sliki) je bil ugrabljen ob 17.35, ugrabitelja pa so aretirali kar tamkajšnji gasilci okoli 19. ure. Foto: EPA
Avtobus (na sliki) je bil ugrabljen ob 17.35, ugrabitelja pa so aretirali kar tamkajšnji gasilci okoli 19. ure. Foto: EPA

Incident se je zgodil v pokrajini Sogn og Fjordane pri vasi Ardal, okoli 300 km oddaljeni od Osla.

Reševalci, ki so prihiteli na kraj dogodka, so sprva mislili, da se je zgodila prometna nesreča. Gasilci reševalci so nato na avtobusu opazili oboroženega moškega in nekako jim ga je uspelo aretirati, še preden je na kraj dogodka prišla policija.

Skopi podatki o napadalcu
"Potrjeno je, da so bili ubiti trije ljudje. Nimamo nobenih drugih informacij o drugih, da bi bili ranjeni,"
je za norveško televizijo NRK povedal Jorn Lasse Refsnes.

Aretirani moški, ki je star okoli 50 let, ni norveškega rodu, je eden redkih podatkov, ki jih je sporočila policija, ki je še pripisala, da motiv ugrabitve in umorov še ni znan. Avtobus je bil ugrabljen v ponedeljek popoldne med dvema manjšima krajema Ardal in Tyin na zahodu Norveške. Osumljenca so prepeljali v bolnišnico, saj je bil ranjen z nožem - najverjetneje z lastnim morilskim orožjem.

Boleč spomin na Breivikov pomor
V tej skandinavski državi se še boleče spominjajo smrtonosnega pokola skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika, ki je 22. julija 2011 z bombo pred vladnim poslopjem v Oslu in strelskim pohodom po otoku Utoya ubil 77 ljudi, večinoma mladostnikov, udeležencev tabora podmladka Delavske stranke.

Žrtve ugrabitve na Norveškem
Žrtve ugrabitve na Norveškem