Svet

Poudarki

  • Uporniki pregnali IS s prehoda med Sirijo in Irakom
  • Rusija v zadnjih 24 urah zaznala devet kršitev
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 23 glasov Ocenite to novico!
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Na številnih bojiščih v Siriji je kljub skepsi res zavladalo vsaj nelagodno zatišje, kar potrjuje tudi slika Reutersa iz uporniških položajev v vasi Lataminah na severu pokrajine Hame. Foto: Reuters
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Za razrešitev vojne v Siriji je izrednega pomena obisk turškega premierja Ahmeta Davutogluja v Iranu, kjer ga na dvodnevnem obisku gosti predsednik Hasan Rohani. Foto: Reuters
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
V petek so uporniške predele Sirije po skoraj štirih letih znova preplavili protirežimski protesti. Z revolucionarno zastavo, v podporo FSA-ju in z zahtevo po poenotenju upornikov so našteli več kot 100 protestnih shodov. Na fotografiji podoba iz Bosre al Šama v pokrajini Dara in njenega znamenitega rimskega gledališča. Foto: Reuters

Dodaj v

Na območjih prekinitve ognja prvi teden ubitih "le" 32 civilistov

Turški premier v Teheranu za konec spopadov v Siriji
5. marec 2016 ob 20:14
Damask - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Po podatkih opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice je na območjih Sirije, kjer velja prekinitev sovražnosti, v prvem tednu umrlo 135 ljudi, od tega 32 civilistov.

SOHR kljub upravičenim kritikam še naprej z mrežo aktivistov zbira podatke o žrtvah vojne v Siriji. Ob kopičenju kritik z vseh vpletenih strani, tudi uporniških, si je SOHR ob odsotnosti drugih verodostojnejših preštevanj žrtev (Združeni narodi po koncu leta 2014 ne podajajo več niti ocene žrtev) ohranil referenčno vlogo.

Vse manj žrtev med civilisti
Med 27. februarjem in 5. marcem je tako na območjih, kjer velja prekinitev sovražnosti (hudna) umrlo skupno 135 ljudi. Med njimi je po podatkih SOHR-a 32 civilistov, od tega sedem mladoletnih in pet žensk. Med uporniki, tako FSA-skupinami kot prevladujočimi islamisti, je bilo ubitih 45 borcev. Na strani režima je umrlo 25 pripadnikov vojske in milice NDF. Še 27 pa je bilo žrtev med prokurdsko milico YPG in sirsko Al Kaido (Fronto Nusro), za katero premirje sicer ne velja, a tako navaja SOHR.

Okrepljeni boji s samooklicanim kalifatom
Na območjih Sirije, kjer premirje ne velja, je bilo sočasno v zadnjem tednu po zbranih podatkih SOHR-a ubitih kar 552 ljudi, velika večina teh žrtev je iz spopadov in ozemlja samooklicane Islamske države. Dobro polovico omenjenih žrtev predstavljajo ravno džihadisti kalifata, ob tem je v bojih padlo tudi 89 pripadnikov tujih šiitskih milic, ki predstavljajo ključno ofenzivno pest režima Bašarja Al Asada. Najhujši boji z IS-jem so potekali z Asadovimi silami ob avtocesti za Alepo in med vdorom v Tal Abiad, ki je pod nadzorom sirskih Kurdov.

Turki napadli Kurde tudi na severovzhodu
Rusko obrambno ministrstvo je v soboto opoldne sporočilo, da je v zadnjih 24 urah center v letalskem oporišču Hmejmim zaznal le devet kršitev premirja. Ob tem so Rusi znova izpostavili topniško obstreljevanje Turčije na položaje kurdske milice YPG na severozahodu Sirije. Ob tem so same Ljudske zaščitne enote (YPG) v uradni izjavi obtožile Turčijo, da je začela napadati Kurde tudi na severovzhodu na območju mesta Kamišli, pri čemer je prišlo do daljšega medsebojnega puškarjenja.

"Nova sirska armada" zavzela mejni prehod
V petek je presenetila novica, da je "Nova sirska vojska", ki se bori pod revolucionarno zastavo, iz rok Daeša zavzela obsežen del puščavskega sveta ob meji z Jordanijo in tudi osvojila mejni prehod Tanaf na meji med Sirijo in Irakom. Pri tem je po poročilih imela nova uporniška formacija, ki naj bi se bojevala predvsem proti samooklicani Islamski državi, neposredno letalsko podporo ameriške koalicije. Ob tem se predvideva, da je bojna skupina, oblikovana iz prebeglih sirskih vojakov, v Sirijo tudi vstopila iz Jordanije, kjer je bila izurjena in opremljena.

"Nujna zaustavitev nasilja v Siriji"
Za samo vojno v Siriji je bil na diplomatskem prizorišču najpomembnejši dogodek obisk turškega premierja Ahmeta Davutogluja v Iranu, kjer ga je sprejel predsednik Hasan Rohani. V Teheranu sta se obe strani - tako turška kot iranska - zavzeli za sodelovanje med Turčijo in Iranom pri reševanju krize v Siriji, kjer sicer podpirata sovražni strani. "Zaustavitev nasilja v tej sosedi Turčije in Irana je nujna, čeprav se stališča Ankare in Teherana razlikujejo," je dejal gostujoči premier Davutoglu, ki je prišel v Iran na dvodnevni obisk.

Vse večji iranski krvni davek
Iran je najtesnejši zaveznik predsednika Bašarja Al Asada, pri čemer se vse močneje vpleta v vojno. Če so predtem štiri leta sodelovali le v svetovalni in inštruktorski vlogi ter nato kot poveljniki tujih šiitskih milic, se zadnje tedne na bojiščih bojujejo prave iranske enote. Po poročanju Roberta Fiska (Independent) tako iz Alepa v Iran že od oktobra (začetka neposrednega bombardiranja Rusije) pošiljajo po 10 in več krst ubitih mučenikov, kot jih označujejo v Iranu.

Uporniški zavezniki pod hudim pritiskom
Turčija medtem velja za ključno podpornico različnih uporniških sil na severu Sirije, pri čemer se je opekla s sestrelitvijo ruskega letala, kar je bil uvod v obširno ofenzivo vladnih sil, ki so močno pritisnile in zmanjšale ozemlje pod uporniškim nadzorom. Najhuje so jo pri tem odnesle skupine Turkmenov, etničnih Turkov v Siriji, ki niso skrivali neposredne turške vojaške podpore. Ob tem je Turčija s Katarjem glavna podpornica na severu dominantne uporniške skupine Ahrar al Šam.

V sredo začetek novih pogovorov v Ženevi
Če bo prekinitev sovražnosti kolikor toliko spoštovana še naprej, se bodo v sredo v Ženevi pod okriljem Združenih narodov nadaljevali pogovori za začetek pravega mirovnega procesa, kjer bodo po besedah posebnega odposlanca Staffana de Misture morali sami Sirci prevzeti odgovornost in najti kompromisno rešitev za najbolj krvavi konflikt zadnjih petih let na svetu.

To. G.
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Bele čelade med izobraževalnim obiskom v šoli v oblegani damaščanski četrti Džobar.
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Prijavi napako
Komentarji
firouzabadi
# 05.03.2016 ob 20:42
A še kar morite s tem abdulrahmanijevim observatorijem.. Pravljičarstvo...
FOAB
# 05.03.2016 ob 20:33
ni čudno, da se vsak z vsaj malo zdrave pameti boji euroameriške demokracije... Ki prinaša le bedo, vojno, teror, smrt, opustošenje...
vitel
# 05.03.2016 ob 21:23
Nehajte že enkrat s tem sirskim observatorijem za človekove pravice, propagandno izpostavo zahodnih zločincev.
FolkloraS
# 05.03.2016 ob 22:21
Teh 32 civilistov so ubili turki in to Sirke Kurde, ki jih ves čas obstreljujejo iz turčije. Predvsem mesto Afrin je na udaru. Je pa ta špeckahla iz Londona neverjeten vir. Lahko bi tudi ta vir (ki se ima za vir) povedal, da je turška granata ranila najmanj 4 novinarje, ki so se nahajali na ozemlju Sirije.
WeeBay
# 05.03.2016 ob 20:51
Upam da tako tudi ostane in da se končno vse skupaj umiri...
Koprčan98
# 05.03.2016 ob 23:16
Sirski observatorij še vedno? Saj niste resni
Hik
# 05.03.2016 ob 23:07
Glede na vir podatkov in glede na to, kdo jih povzema, pogrešam informacijo, da so več kot 34 od teh 32 civilistov pobili Rusi.
TIGR
# 05.03.2016 ob 20:50
A v Londonu?
audiac
# 05.03.2016 ob 21:29
Eh,spet neki "sirski obsevatorij" in sirski "režim".Toni G,spet si se poslabšal. :)
oziris.va
# 05.03.2016 ob 21:12
Kakšna frakcija pa je ta "Bele čelade"?
m-a-r-k-o
# 05.03.2016 ob 21:24
a to najamejo dva "modela", se slikajo in objavijo drug dan po vseh medijih? Uporniki ja...
Kekec99
# 05.03.2016 ob 22:13
Kaj pa Turki? KLIK
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:04
Kje je kakšna novica, da so turški vojaki streljali na civiliste, ki so hoteli prečkati mejni ptehod Bab al-Hava v Idlipu?
In to dva dni potem ko so v drugo smer spustili celo kolono vozil in opreme za Al-Nusro in ostale islamiste

https://almasdarnews.com/article/turkish-border-guards-open-fire-civilians-bab-al-hawa-crossing-aleppo/
citizen
# 06.03.2016 ob 11:34
Ponovno nam pišete pravljice, ki vam jih posreduje Rami Abdul Rahman iz svoje dnevne sobe iz mesta Coventry (England), ki že 15 let ni bil v siriji. Z navajanjem SOHR izgubljate vsako kredibilnost. Kako vas na RTV ni sram takšnega poročanja?
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:59
Dobro polovico omenjenih žrtev predstavljajo ravno džihadisti kalifata, ob tem je v bojih padlo tudi 89 pripadnikov tujih šiitskih milic, ki predstavljajo ključno ofenzivno pest režima Bašarja Al Asada.

Tudi te številke so napačne.
ISIS je v svojem napadu na cesto do Aleppa imel izgube v razmerju 4:1 glede skupne izgube SAA in vseh šiitskih milic skupaj.
Potem ISIS vsak teden izgubi več kot 100, včasih nekajkrat več, v napadih na položaje SAA v Deir el-Zoru.
V petek so na eni fronti v prvem valu poslali 12 samomorislkih bombašev
generacija56
# 06.03.2016 ob 10:56
Tako žaljivo poročanje ne bi sramotilo niti Severne Koreje, ki je trenutno najbolj demonizirana država na svetu.
Nek "Sirski observatorij", ki obsega eno pisarno, z enim zaposlenim prebežnikom, v Veliki Britaniji, obvladuje medijsko hišo RTVSLO, jo zalaga "ažurno" z novicami iz bojišča...
"rekla kazala" je postala stalnica v poročanju NATO članic, vsak vir je dober.... Samo da je pravilno usmerjen....
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:54
Nepotrjena novica, da so se v Raqqi uprli domačini in iz petih četrti izganli ISIS ter izobesili zastave SAA.
Sam upam da to ni res, ker je trenutno SAA še preveč oddaljena in bi jih ISIS lahko pobil vse do zadnjega

https://almasdarnews.com/article/civilia
ns-rise-isis-rule-raqqa-city-government/
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:48
Šeen dokaz kako "zmerni" so "uporniki".
V predmestju Damaska je potekala zamenjava civilistov za zajete pripadnike "uporniških skupin"

https://almasdarnews.com/article/rebels-exchange-kidnapped-civilians-captured-fighters/
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:30
Ali pa to, ISIS izgublja proti Kurdom, šiitskim milicam v puščavi Iraka in gleda kako se zbirajo sile za napad na Mosul, oni pa premaknejo enote iz Mosula na vzhod Hame za napad na položaje SAA...
https://almasdarnews.com/article/russian-satellite-images-show-isis-preparing-massive-offensive-al-salamiyah/
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:12
Po poročanju Roberta Fiska (Independent) tako iz Alepa v Iran že od oktobra (začetka neposrednega bombardiranja Rusije) pošiljajo po 10 in več krst ubitih mučenikov, kot jih označujejo v Iranu.

Vse te številke so prenapihnene za faktor 2, je pa dejstvo da so vrjetno Rusi zahtevali večjo angažiranost Irana na tleh če oni začnejo napadati iz zraka
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:07
Nova sirska armada" zavzela mejni prehod

So jih ISISovci po začetnem presenečenju ko so jim iz nikoder vskočili v hrbet že premagali. Rusiji in Damasku se lahko samo smeji ko se islamisti pobijajo med sabo, še posebej ker bo sedaj ISIS kar nekaj svojih sil moral prestaviti na to območje za obrambo pred naslednjimi napadi in tako oslabil svoje sile pri Palmiri in Qarytainu
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:24
Nikjer še nisem zasledil omembo gromozanske diplomatske zmage Rusije glede tega premirja.
Saj veste, prej so se ZDA prošnjam Rusije, naj jim povedo katere skupine so "zmerne", upirale s vsemi štirimi, sedaj pa je vsaka skupina ki se noče pogajati legitimna tarča :D :D
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:20
In koliko pripadnikov teroristične Al-Nusre je umrlo v bojih s "zmernimi" uporniki?
Aja saj res, teh bojev preprosto NI!!
No, z izjemo bojev med Al Nusro in Jaish al-Islamom v nekaj manjših enklavah v okolici Damaska, JaI pa itak ni skupina ki se je strinjala s premirjem
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:17
Najhujši boji z IS-jem so potekali z Asadovimi silami ob avtocesti za Alepo in med vdorom v Tal Abiad, ki je pod nadzorom sirskih Kurdov.

Laž! Po trditvah ZDA se SAA bori samo proti "upornikom", ki so edini v Diriji, ki se borijo proti ISISu :P
Lahko bi omenili, da je Tal Abiad DIREKTNO ob turški meji in 60km od najbližje frontne črte, kar nas pripelje do edinega logičnega zaključka: Več 100 ISISovcev je v mesto vstopilo iz TURČIJE
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:14
@oziris.va
Kakšna frakcija pa je ta "Bele čelade"?

Taka ki stoji in gleda kako Al-Nusra pobija zajete civiliste in se potem znebi trupel.
110% zmerneži nikaj
SF-SN
# 06.03.2016 ob 10:10
Ob tem se predvideva, da je bojna skupina, oblikovana iz prebeglih sirskih vojakov, v Sirijo tudi vstopila iz Jordanije, kjer je bila izurjena in opremljena.

Potem je bila ta skupina zelo MAJHNA, ker je sirskih vojakov zelo malo prestopilo, večina prestopnikov pa je že mrtvih ali pa so potem ko so videli s kakšnimi verskimi blazneži naj bi se borili že prestopili nazaj v SAA.
Pa zakaj zavraga bi vojaki morali biti spet izurjeni??
fooZar
# 07.03.2016 ob 00:54
Po prekinitvi sovražnosti, odkar se je pred tednom dni odprl Ruski center za premirje v zračni bazi Khmeimim v Siriji, so ruski predstavniki 23x sestankovali s predstavniki opozicije.
Pri tem povdarjajo, da je več opozicijskih skupin v Siriji zaprosilo za rusko zračno pomoč v boju proti ISIL-ovim teroristom, Kajti po informacijah iz terena ISIL napada vse skupine,ki so sprejele ameriško-ruski sporazum o prekinitvi ognja.
Šef ruskega centra za premirje v Siriji general Sergej Kuralenko je izjavil, da zahtevajo oz. prosijo za sigurnost in obrambo pred Isil-om, pa tudi drugimi terorističnimi skupinami, ki so sprožile lov na vse opozicijske skupine, ki so sprejele prekinitev ognja.

Tega v naših medijih ne preberemo.
Vir: advance
Kazalo