Na številnih bojiščih v Siriji je kljub skepsi res zavladalo vsaj nelagodno zatišje, kar potrjuje tudi slika Reutersa iz uporniških položajev v vasi Lataminah na severu pokrajine Hame. Foto: Reuters
Na številnih bojiščih v Siriji je kljub skepsi res zavladalo vsaj nelagodno zatišje, kar potrjuje tudi slika Reutersa iz uporniških položajev v vasi Lataminah na severu pokrajine Hame. Foto: Reuters
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
Za razrešitev vojne v Siriji je izrednega pomena obisk turškega premierja Ahmeta Davutogluja v Iranu, kjer ga na dvodnevnem obisku gosti predsednik Hasan Rohani. Foto: Reuters
Sirija med prekinitvijo sovražnosti
V petek so uporniške predele Sirije po skoraj štirih letih znova preplavili protirežimski protesti. Z revolucionarno zastavo, v podporo FSA-ju in z zahtevo po poenotenju upornikov so našteli več kot 100 protestnih shodov. Na fotografiji podoba iz Bosre al Šama v pokrajini Dara in njenega znamenitega rimskega gledališča. Foto: Reuters

SOHR kljub upravičenim kritikam še naprej z mrežo aktivistov zbira podatke o žrtvah vojne v Siriji. Ob kopičenju kritik z vseh vpletenih strani, tudi uporniških, si je SOHR ob odsotnosti drugih verodostojnejših preštevanj žrtev (Združeni narodi po koncu leta 2014 ne podajajo več niti ocene žrtev) ohranil referenčno vlogo.

Vse manj žrtev med civilisti
Med 27. februarjem in 5. marcem je tako na območjih, kjer velja prekinitev sovražnosti (hudna) umrlo skupno 135 ljudi. Med njimi je po podatkih SOHR-a 32 civilistov, od tega sedem mladoletnih in pet žensk. Med uporniki, tako FSA-skupinami kot prevladujočimi islamisti, je bilo ubitih 45 borcev. Na strani režima je umrlo 25 pripadnikov vojske in milice NDF. Še 27 pa je bilo žrtev med prokurdsko milico YPG in sirsko Al Kaido (Fronto Nusro), za katero premirje sicer ne velja, a tako navaja SOHR.

Okrepljeni boji s samooklicanim kalifatom
Na območjih Sirije, kjer premirje ne velja, je bilo sočasno v zadnjem tednu po zbranih podatkih SOHR-a ubitih kar 552 ljudi, velika večina teh žrtev je iz spopadov in ozemlja samooklicane Islamske države. Dobro polovico omenjenih žrtev predstavljajo ravno džihadisti kalifata, ob tem je v bojih padlo tudi 89 pripadnikov tujih šiitskih milic, ki predstavljajo ključno ofenzivno pest režima Bašarja Al Asada. Najhujši boji z IS-jem so potekali z Asadovimi silami ob avtocesti za Alepo in med vdorom v Tal Abiad, ki je pod nadzorom sirskih Kurdov.

Turki napadli Kurde tudi na severovzhodu
Rusko obrambno ministrstvo je v soboto opoldne sporočilo, da je v zadnjih 24 urah center v letalskem oporišču Hmejmim zaznal le devet kršitev premirja. Ob tem so Rusi znova izpostavili topniško obstreljevanje Turčije na položaje kurdske milice YPG na severozahodu Sirije. Ob tem so same Ljudske zaščitne enote (YPG) v uradni izjavi obtožile Turčijo, da je začela napadati Kurde tudi na severovzhodu na območju mesta Kamišli, pri čemer je prišlo do daljšega medsebojnega puškarjenja.

"Nova sirska armada" zavzela mejni prehod
V petek je presenetila novica, da je "Nova sirska vojska", ki se bori pod revolucionarno zastavo, iz rok Daeša zavzela obsežen del puščavskega sveta ob meji z Jordanijo in tudi osvojila mejni prehod Tanaf na meji med Sirijo in Irakom. Pri tem je po poročilih imela nova uporniška formacija, ki naj bi se bojevala predvsem proti samooklicani Islamski državi, neposredno letalsko podporo ameriške koalicije. Ob tem se predvideva, da je bojna skupina, oblikovana iz prebeglih sirskih vojakov, v Sirijo tudi vstopila iz Jordanije, kjer je bila izurjena in opremljena.

"Nujna zaustavitev nasilja v Siriji"
Za samo vojno v Siriji je bil na diplomatskem prizorišču najpomembnejši dogodek obisk turškega premierja Ahmeta Davutogluja v Iranu, kjer ga je sprejel predsednik Hasan Rohani. V Teheranu sta se obe strani - tako turška kot iranska - zavzeli za sodelovanje med Turčijo in Iranom pri reševanju krize v Siriji, kjer sicer podpirata sovražni strani. "Zaustavitev nasilja v tej sosedi Turčije in Irana je nujna, čeprav se stališča Ankare in Teherana razlikujejo," je dejal gostujoči premier Davutoglu, ki je prišel v Iran na dvodnevni obisk.

Vse večji iranski krvni davek
Iran je najtesnejši zaveznik predsednika Bašarja Al Asada, pri čemer se vse močneje vpleta v vojno. Če so predtem štiri leta sodelovali le v svetovalni in inštruktorski vlogi ter nato kot poveljniki tujih šiitskih milic, se zadnje tedne na bojiščih bojujejo prave iranske enote. Po poročanju Roberta Fiska (Independent) tako iz Alepa v Iran že od oktobra (začetka neposrednega bombardiranja Rusije) pošiljajo po 10 in več krst ubitih mučenikov, kot jih označujejo v Iranu.

Uporniški zavezniki pod hudim pritiskom
Turčija medtem velja za ključno podpornico različnih uporniških sil na severu Sirije, pri čemer se je opekla s sestrelitvijo ruskega letala, kar je bil uvod v obširno ofenzivo vladnih sil, ki so močno pritisnile in zmanjšale ozemlje pod uporniškim nadzorom. Najhuje so jo pri tem odnesle skupine Turkmenov, etničnih Turkov v Siriji, ki niso skrivali neposredne turške vojaške podpore. Ob tem je Turčija s Katarjem glavna podpornica na severu dominantne uporniške skupine Ahrar al Šam.

V sredo začetek novih pogovorov v Ženevi
Če bo prekinitev sovražnosti kolikor toliko spoštovana še naprej, se bodo v sredo v Ženevi pod okriljem Združenih narodov nadaljevali pogovori za začetek pravega mirovnega procesa, kjer bodo po besedah posebnega odposlanca Staffana de Misture morali sami Sirci prevzeti odgovornost in najti kompromisno rešitev za najbolj krvavi konflikt zadnjih petih let na svetu.